Gjødselsrester kan ha gitt korallrev trøbbel

Europeiske nybyggere kan ha forårsaket store skader på Great Barrier Reef på starten av 1900-tallet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere har oppdaget en plutselig kollaps blant korallene i Great Barrier Reef. Et stort antall koraller døde på samme tid, og de tror vannkvaliteten er årsaken.

Jordbruk fra nye bosetninger på den australske nordøst-kysten økte næringsinnholdet i vannet betraktelig, noe som skaper problemer for koraller, skriver New Scientist.

Forskerne gir jordbruket på begynnelsen av 1900-tallet indirekte skyld i koralldøden.

Funnene er presentert i biologitidsskriftet Proceedings B. Syv forskere fra Queensland i Australia og én fra Bremen i Tyskland har samarbeidet om studien.

Analyserte dødstidspunkt

Koraller er levende organismer, men de blir sittende igjen i revet selv om de dør. Forskerne hentet ut prøver av døde koraller og brukte uran-thorium-datering for å avgjøre når de døde.

Dateringsteknikken er vanlig for ting som inneholder kalsiumkarbonat, slik koraller gjør.

Resultatene viste at korallsamfunnet hadde vært overraskende stabilt i mange århundrer, men at det forandret seg mellom 1920 og 1950. Da inntraff det forskerne kaller en kollaps.

Spist av sjøstjerner

I oktober ble en annen kartlegging av tilstanden til Great Barrier Reef publisert. Der konkluderte forskere med at det berømte korallrevet har blitt halvert de siste 27 årene.

Mesteparten av skadene (90 prosent) var jevnt fordelt mellom sykloner – en tornadolignende storm – og korallspisende sjøstjerner.

BBC skriver at forbedring av vannkvaliteten er viktig for å holde sjøstjernene unna. Gjødselsrester fra jordbruk forårsaker blomstring av alger – som sjøstjernelarvene lever av.

Jo bedre vekstvilkår for larvene, jo flere sjøstjerner blir det – og dermed også større belastning på revet fra korallspiserne.

Korallrev kan klare å bygge seg selv opp igjen, men det tar tid.

– Gjenoppbygging tar 10-20 år, men nå får korallene skader oftere enn det. Det gjør at korallrevet påføres tap på lang sikt, sier forsker Hugh Sweatman til BBC.

Referanse

George Roff m.fl. (2012). Palaeoecological evidence of a historical collapse of corals at Pelorus Island, inshore Great Barrier Reef, following European settlement. Proceedings of the Royal Society B. Publisert på nett 7. november 2012.

Powered by Labrador CMS