- Mammografi har ingen effekt

Oslo (NTB): Mammografi har ingen effekt på dødeligheten av brystkreft, viser ny offentlig statistikk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Statistikken viser at to av tre brystkreftdiagnoser som stilles ved screening, er overdiagnoser.

Tallene er hentet fra den offentlige statistikken om brystkreft i Sverige og Norge, publisert i siste nummer av Statistisk sentralbyrås tidsskrift Samfunnsspeilet.

Tallet på brystkrefttilfeller har økt fra 2.000 til 3.000 per år siden den landsomfattende screeningen startet. Økningen skjer nesten utelukkende i de aldersklassene som blir screenet, skriver Bergens Tidende.

- Screening fører til flere ulemper enn fordeler. Mange kvinner må gjennomføre en unødvendig omfattende kreftbehandling som følge av at de får påvist kreftdiagnoser som ikke trenger behandling, sier seniorstatistiker Per-Henrik Zahl ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Han viser til at økningen av brystkrefthyppighet bare er registrert hos kvinner som velger å møte til screening. Blant kvinner som lar være å møte fram, og blant kvinner i årsklassene som ikke blir screenet, er det ingen økning i hyppigheten.

- Vi mener derfor at dette tyder på at mange av tilfellene som blir påvist ved screening egentlig er en overdiagnoser, sier Zahl.

Forskerne viser til at det siden 1990 har vært fallende dødelighet av brystkreft i mange land. Zahl mener det er sannsynlig at reduksjonen i like stor grad skyldes mer effektiv behandling enn screening.

- Mange av svulstene som blir påvist ved mammografi, er trolig svulster som går tilbake av seg selv, sier Zahl.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS