Kvinner går oftest til legen

Oslo (NTB-Per-Helge Berg): Mannfolkene venter fortsatt lengst med å gå til legen. Ny statistikk viser at 82 prosent av kvinnene besøkte legen i fjor, mens 70 prosent av mennene var på legebesøk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver innbygger i Norge besøkte fastlegen 2,5 ganger i gjennomsnitt i fjor, viser en rapport utarbeidet for Arbeids- og velferdsdirektoratet (NAV). Totalt benyttet 76 prosent av befolkningen seg av sin lege i løpet av 2006.

Det var innbyggerne i sørlige og østlige fylker som besøkte fastlegen hyppigst i fjor, mens innbyggerne i Midt-Norge og Nord-Norge var de som oftest benyttet seg av legevaktordningen.

Ryggen verker

Det er plager i muskel- og skjelettsystemet som er den hyppigste diagnosen hos norske fastleger. Deretter fulgte hjerte- og karsystemet og luftveier, som var årsak til 46 prosent av konsultasjonene. Ved legevakten var luftveier, muskel- og skjelettsystemet og hud de mest brukte hoveddiagnosene.

Den mest brukte enkeltdiagnosen hos fastleger både for menn og kvinner er høyt blodtrykk, deretter følger depressive lidelser, hjerteflimmer, ikke-insulinavhengig diabetes og akutt øvre luftveisinfeksjon. Akutt øvre luftveisinfeksjon er også den mest brukte enkeltdiagnosen hos landets legevakter.

Slutt på sykebesøk

Rapporten viser også at det nærmest er slutt på sykebesøk hjemme hos pasientene. Av 15 millioner legekonsultasjoner i fjor var knapt 100.000 sykebesøk foretatt av fastleger og legevaktleger.

31 prosent av de registrerte fastlegene var kvinner, mot 45 prosent blant vikarer og turnusleger. Andelen er imidlertid på vei opp i det over halvparten av nyutdannede leger nå er kvinner.

Kvinnelige fastleger hadde i gjennomsnitt 24 prosent færre konsultasjoner enn mannlige. NAV mener dette kan skyldes at kvinnelige leger jobber færre timer enn mannlige, men også at kvinnelige leger bruker mer tid på pasientene sine.

Statistikken tar for seg legebesøk utenfor institusjon med refusjon fra folketrygden, og omfatter fastleger og legevakt i kommunehelsetjenesten og privatpraktiserende spesialister i spesialisthelsetjenesten.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS