Forskningskommunikasjonsdagene 2019

13. - 14. november på Høyskolen Kristiania i Oslo.

Velkommen til årets største arrangement for alle som brenner for forskningskommunikasjon.

Programmet er rettet mot forskere og kommunikatører.

Nytt i år er Forskersonen, som er parallellseminarer med innhold som passer godt for forskere, men alle deltakere velger fritt hva de vil høre på.

Programmet starter kl 09 og varer frem til kl 16 begge dager.

Etter seminarslutt første dag er alle invitert til tapas, nettverksbygging, mingling og noe godt i glasset i fantastiske Ernst Hage hos Høyskolen Kristiania.

Pris: forskning.no-medlemmer kr 5400 / Øvrige kr 7300 (inkl. minglefest med middag 13. november).

Vi håper å se deg!

Jeg vil melde meg på!

Program onsdag 13. november

Registrering fra kl 09.00

Kaffe og boller. Programmet starter kl 10.

Velkommen og åpning av seminaret

ved Høyskolen Kristiania og forskning.no

Hvordan forske på forskningskommunikasjon og hva fant vi?

FORSKERSONEN. Tre forskningsprosjekter på forskningsformidling er i gang med midler fra Forskkom, et program i Forskningsrådet. De forteller om foreløpige resultater, metode og erfaringer.

Mettes metode

Mette Risbråthe er kommunikasjonsrådgiver og webredaktør på NMBU. På fjorårets seminar ble hun nevnt av flere forskere som årsaken til at de kom godt i gang med forskningsformidling, både blogger og internasjonal boksuksess. I år kommer hun for å dele sine beste tips.

Gleden med skjeden

Forfatterne og legene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl kombinerte kjent medisinsk kunnskap med ny forskning da de skrev boken Gleden med skjeden. Til nå er den solgt i 300 000 eksemplarer og er oversatt til 36 språk. For den ble de nominert til både Brageprisen og Språkprisen. På seminaret vil de fortelle hvordan de skapte den populærvitenskapelige suksessen, og om deres opplevelser med å skrive for barn i deres helt nye bok, Jenteboka - Ellen og Ninas guide til puberteten.

Kronikker - slik blir du publisert

FORSKERSONEN: Et minikurs med enkle tips og råd for å få din kronikk lesbar og publisert.
Kronikkredaktør Eivind Lauritsen, forskning.no og med debattansvarlig fra Morgenbladet.

Nordmenns bruk av sosiale medier

Kantar gir deg oversikt over befolkningens digitale mediebruk. Hvor viktig er sosiale medier i nordmenns mediehverdag? Hvilke mediekanaler vokser, og hvilke har synkende oppslutning? Og ikke minst, hvilke konsekvenser har dette for norske kommunikatører?
Nils Petter Strømmen, seniorrådgiver Kantar AS

Hva er en god artikkel om forskning?

Hver dag leses det over 75 000 artikler på forskning.no. Hva er hemmeligheten bak en godt lest populærvitenskapelig artikkel?
Redaksjonssjef Bjørnar Kjensli og redigerer Alf Øksdal fra forskning.no

Forskningsjuks, uredelighet og rockestjerner i sosiale medier – hvem kan du egentlig stole på?

Mange vil tenke på vitenskap og forskning som det høyest oppnåelige nivået av kunnskap, utledet fra en sterk etisk og moralsk standard. Men er det alltid slik? Eller finnes det forskere som jukser? Hva er gråsonene? Hvilke resultater får mest oppmerksomhet, og hva med influencerne i akademia? Ingrid Eitzen, forskningsleder SINTEF

Minglefest

Vi inviterer alle deltakerne på tapas og noe godt i glasset etter at det faglige programmet er over for dagen. Det blir også kunstneriske innslag, utdeling av priser for beste bidrag til forskning.no.


Program torsdag 14. november

Morgenbad

Sigrun Dancke Skaare fra forskning.nos medlemsdesk inviterer morgenfugler til et friskt og eksotisk morgenbad ved Sørenga badstuflåte rett utenfor Operaen torsdag 14. november, kl. 07. Varm badstu, kaldt bad, kaffe og croissant. Helt frivillig! Ta med badetøy og håndkle.
(Foto: Becky Zeller)

Fra kl 9:00

Uviten: Rive ned eller bygge opp

FORSKERSONEN: Spaltistene i Aftenpostens Uviten-spalte har et dilemma. De stoler på og lever av forskning, men er på jakt etter feil, juks og tåpeligheter. Hvordan balansere kritikk og tillit? Handler det om råtne epler på et friskt tre eller et system som ikke funker? Med Jeanette Sjøberg, Aftenposten, Ole Jacob Madsen, Universitetet i Oslo, Atle Fretheim, Folkehelseinstituttet og Nina Kristiansen, forskning.no og

Kommunikatørens nye rolle

Vi blir stadig mer digitale. Kunstig intelligent teknologi er på full fart inn i kommunikasjonsfaget – hva vil det ha å si for kommunikatørens nye hverdag? Med Morten Goodwin, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder.

Video som verktøy

Lise Berntsen gir praktiske tips og råd om bruk av video i kommunikasjon. Lise er digital leder i 07 Media og opptatt av å skape innhold som fungerer – spesielt filmer til bruk i sosiale medier.

Hva er godt åpent møte? Erfarne møteledere deler sine erfaringer

Journalist og forskningsentusiast Madeleine Cederstöm, kjent fra P4 og NRK radio, vil snakke om hvordan hun jobber før og under åpne møter med forskere eller andre eksperter. Redaktør Nina Kristiansen fra forskning.no leder faglige debatter i mange fora. Hun deler sine råd for å få fart i debatter og gjøre dem forståelige for et større publikum. Debattleder: Eldrid Borgan - også erfaren møteleder.

De beste forskningsformidlere fra Høyskolen Kristiania

FORSKERSONEN: Forskere med erfaring i og glede av å formidle viser hvordan det kan gjøres.

Podcast - slik kan det gjøres

Podcastere deler sine erfaringer om hva som virker og hva som ikke virker.

Kunst, art and science

Kan forskningsformidling skje på helt andre måter enn før? Kan man danse en doktorgrad? Kerstin Søderstrøm er psykologspesialist ved Sykehus Innlandet og førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet. Hun forsker på utsatte barn og foreldre med særlig fokus på foreldreskap og rus og barn som pårørende. I sin formidling benytter hun seg av kunstneriske virkemidler som dikt, film og musikk.

Programmet oppdateres fortløpende.

Forskningskommunikasjonsdagene 2019

Tid og sted: 13. - 14. november 2019, Høyskolen Kristiania - Campus Fjerdingen, Chr. Kroghs gt. 32, Oslo
Pris: forskning.no-medlemmer kr 5400 / Øvrige kr 7300 (inkl. minglefest med middag 13. november).