Forskningskommunikasjonsdagene 2019

13. - 14. november på Høyskolen Kristiania i Oslo.

Velkommen til årets største arrangement for alle som brenner for forskningskommunikasjon.

Programmet er rettet mot forskere og kommunikatører.

Nytt i år er Forskersonen, som er parallellseminarer med innhold som passer godt for forskere, men alle deltakere velger fritt hva de vil høre på.

Programmet starter kl 09 og varer frem til kl 16 begge dager.

Etter seminarslutt første dag er alle invitert til tapas, nettverksbygging, mingling og noe godt i glasset i fantastiske Ernst Hage hos Høyskolen Kristiania.

Pris: forskning.no-medlemmer kr 5400 / Øvrige kr 7300 (inkl. minglefest med middag 13. november).

Vi håper å se deg!

Program onsdag 13. november

Registrering fra kl 09.00

Kaffe og boller.

Velkommen og åpning av seminaret

KL. 09:30. Ved Arne H. Krumsvik, rektor på Høyskolen Kristiania, Jan-Børge Tjäder, styreleder i forskning.no og Nina Kristiansen, redaktør i forskning.no.

Gleden med skjeden

KL. 10:00. Forfatterne og legene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl kombinerte kjent medisinsk kunnskap med ny forskning da de skrev boken Gleden med skjeden. Til nå er den solgt i 300 000 eksemplarer og er oversatt til 36 språk. For den ble de nominert til både Brageprisen og Språkprisen. På seminaret vil de fortelle hvordan de skapte den populærvitenskapelige suksessen, og om deres opplevelser med å skrive for barn i deres helt nye bok, Jenteboka - Ellen og Ninas guide til puberteten.

Hva er godt åpent møte? Erfarne møteledere deler sine erfaringer

KL 11:00. Journalist og forskningsentusiast Madeleine Cederström, kjent fra P4 og NRK radio, Erik Wold, som blant annet ledet Dagsnytt Atten, Frokost-TV, Standpunkt og Debatten i NRK og som nå jobber som konferansier, debattleder og medierådgiver og redaktør Nina Kristiansen fra forskning.no vil dele sine råd for å få fart i debatter og lage gode møter. Debattleder: Eldrid Borgan - også erfaren møteleder.

FORSKERSONEN

Kronikker - slik blir du publisert

KL 11:00. Et minikurs med enkle tips og råd for å få din kronikk lesbar og publisert.
Kronikkredaktør Eivind Lauritsen, forskning.no og Gro Engen fra NRK Ytring.

11:45 Lunsj

Hva blir lest og hva blir ikke lest av forskningsstoff?

KL 12:45. Hver dag leses det over 75 000 artikler på forskning.no. Hva er hemmeligheten bak en godt lest populærvitenskapelig artikkel?
Redaksjonssjef Bjørnar Kjensli og redigerer Alf Øksdal fra forskning.no

FORSKERSONEN

Hvordan forske på forskningskommunikasjon og hva fant vi?

KL 12:45. Tre forskningsprosjekter på forskningsformidling er i gang med midler fra Forskkomm, et program i Forskningsrådet. Forsker Kristian Bjørkdahl fra Senter for utvikling og miljø på UiO innleder bolken, som tar de opp foreløpige resultater og erfaringer fra prosjektene.
HVORFOR KOMMUNISERE FORSKNING? Folk i forskjellige roller gir gjerne veldig ulike svar på hva «forskningskommunikasjon» betyr. Hvilke formål har vi egentlig når vi kommuniserer forskning, og hvordan kan vi best ta inn over oss dette mangfoldet? Med: Mads Dahl Gjefsen, seniorforsker ved OsloMet, Silje Maria Tellmann, forsker II ved NIFU og postdoktor ved Universitetet i Oslo, Johan Tønnesson, professor ved Universitetet i Oslo.

FORSKERSONEN

Hvordan kommuniserer forskere, brukere og kommunikatører?

KL 13:45. Resultater og erfaringer fra Forskkomm fortsetter.
Panel om forskere og brukere:
Forskningen skal være tilgjengelig og brukbar for ulike grupper. Hva vet vi egentlig om hvordan kommunikasjon mellom forskere og brukere skjer – og hva gjør den god? Med: Iris Leikanger, vitenskapelig assistent ved Universitetet i Oslo Knut Jørgen Vie, PhD-stipendiat ved OsloMet og Silje Maria Tellmann.
PANEL OM FORSKERE OG KOMMUNIKATØRER:
Forskningskommunikatører posisjonerer seg på mange ulike måter i forhold til forskerne de jobber med. Hvilke utfordringer melder seg gjerne i denne relasjonen, og hvordan blir den mest mulig konstruktiv? Med Linn Dybdahl, kommunikasjonsrådgiver ved BI, Hilde Holsten, kommunikasjonsrådgiver ved Universitetet i Oslo og Johan Tønnesson, professor ved Universitetet i Oslo.

Nordmenns bruk av sosiale medier

KL 13:45. Kantar gir deg oversikt over befolkningens digitale mediebruk. Hvor viktig er sosiale medier i nordmenns mediehverdag? Hvilke mediekanaler vokser, og hvilke har synkende oppslutning? Og ikke minst, hvilke konsekvenser har dette for norske kommunikatører?
Nils Petter Strømmen, seniorrådgiver Kantar AS

Hvor troverdig er norsk forskning?

KL 14:45 «40 prosent av norske forskere har brutt god forskningsskikk».
Hovedfunn fra prosjektet Research Integrity in Norway (Rino), med kommunikasjonsrådgiver Ingrid Torp fra Forskningsetiske komiteer. Forskningsjuks, uredelighet og rockestjerner i sosiale medier. Hvem kan du egentlig stole på? Hvilke resultater får mest oppmerksomhet, og hva med influencerne i akademia? Med Ingrid Eitzen, forskningsleder SINTEF

Hva er falske nyheter? Hvilken rolle kan forskere spille i en verden der løgn, desinformasjon og propaganda florerer?

KL. 15:40. Høyskolen Kristianias beste formidlere:
Førsteamanuensis Bente Kalsnes, Høyskolen i Kristiania forteller om sin forskning - og om sin formidling i samtale med Audun Farbrot, fagsjef kommunikasjon, Høyskolen Kristiania.

Programmet slutter kl 16:00

Minglefest

KL 17:00. Vi inviterer alle deltakerne til Ernst Hage på tapas og noe godt i glasset etter at det faglige programmet er over for dagen. Det blir også kunstneriske innslag, utdeling av priser for beste bidrag til forskning.no. Dørene åpner kl 16, så du kan komme rett etter seminarslutt. Middag serveres kl 17:15. Adresse er Kirkegata 24. Om du ønsker går vi i samlet flokk fra seminaret ca kl 16.30


Program torsdag 14. november

Morgenbad

Sigrun Dancke Skaare fra forskning.nos medlemsdesk inviterer morgenfugler til et friskt og eksotisk morgenbad ved Sørenga badstuflåte rett utenfor Operaen torsdag 14. november, kl. 07. Varm badstu, kaldt bad, kaffe og croissant. Helt frivillig! Ta med badetøy og håndkle.
(Foto: Becky Zeller)

Fra kl 9:00

Uviten: Rive ned eller bygge opp

KL 9:00: Spaltistene i Aftenpostens Uviten-spalte har et dilemma. De stoler på og lever av forskning, men er på jakt etter feil, juks og tåpeligheter. Hvordan balansere kritikk og tillit? Handler det om råtne epler på et friskt tre eller et system som ikke funker? Med Jeanette Sjøberg, Aftenposten, Ole Jacob Madsen, Universitetet i Oslo, Atle Fretheim, Folkehelseinstituttet og Nina Kristiansen, forskning.no

Video som verktøy

KL 10:00. Lise Berntsen gir praktiske tips og råd om bruk av video i kommunikasjon. Lise er digital leder i 07 Media og opptatt av å skape innhold som fungerer – spesielt filmer til bruk i sosiale medier.

FORSKERSONEN

Liker du TV-serien Friends? Men vet du hvorfor? Og virker akupunktur mot senskader etter brystkreft?

KL 10:00. De beste forskningsformidlere fra Høyskolen Kristiania:
Førsteamanuensis Kai Hanno Schwind forsker på humor i medier og film, og er nå aktuell med fagbok om TV-serien «Friends». Forskning på kontroversielle temaer: Professor Terje Alræk og hans forskergruppe har nylig fått tildelt 4,7 millioner kroner til å forske på akupunktur. Begge forteller om sin forskning - og om sin formidling i samtale med Audun Farbrot, fagsjef kommunikasjon på Høyskolen Kristiania.

3 nettside-tekstar du bør skrive med omhug

KL 11:00 Når reviderte du sist tekstane på nettsida di? Det er fort gjort å gløyme at desse faktisk blir lest. Dårlege tekstar kan både hindre konverteringar, svekke merkevara di og gjere nettsida til ei negativ oppleving. Kjosås har samla tre sentrale typar nettsidetekstar som har ein tendes til å ikkje få den kjærleiken dei fortener, og viser korleis du kan best utnytte moglegheitane som ligg i desse. Med Sindre Kjosås, SEO-spesialist RED Performance

FORSKERSONEN

Praktiske øvelser i å skrive for alle

KL 11:00. Hvordan formidle fag og forskning på et språk som alle kan forstå. I dette minikurset får du praktiske øvelser, tips og triks for å gjøre faglige tekster til god lesing for folk som ikke kjenner fagfeltet.
Med Ulla Gjeset Schjølberg, journalist i forskning.no.

Kl 11:45 Lunsj

Podcast - slik kan det gjøres

KL 12:45. Journalist Pia Pedersen lager podcasten «Pia og psyken». Der snakker hun med fagfolk, forskere og mennesker som åpner opp om egen psyke. Cecilie Hoxmark lager podcasten «Barnløs på godt og vondt». Den handler om hva det gjør med oss når livet ikke blir slik vi har tenkt. Og om alle måtene å få barn på, og om å velge å ikke få barn. Her deler de erfaringene med å lage podcast - om hva som virker og hva som ikke virker.

FORSKERSONEN

Podcast - slik kan forskere gjøre det

KL 12:45. Studiedekan ved Humanistisk fakultet på Universitetet i Oslo, Gunn Enli, lager «Undervisningsplikten»- en podcast for alle som er opptatt av høyere utdanning. Podkasten Radium gis ut av Radforsk og handler om bedrifter, kreftforskning og ny kreftbehandling. Elisabeth Kirkeng Andersen er vertskap og forskningssjef i Vaccibody, Agnete Brunsvik Fredriksen, er hyppig gjest. De tre vil dele sine erfaringer med podcast som kanal, hva som virker og hva som ikke virker.

Mettes metode

KL 13:45. Mette Risbråthe er kommunikasjonsrådgiver og webredaktør på NMBU. På fjorårets seminar ble hun nevnt av flere forskere som årsaken til at de kom godt i gang med forskningsformidling, både blogger og internasjonal boksuksess. I år kommer hun for å dele sine beste tips.

FORSKERSONEN

Teknologi og helse

KL 13:45. De beste forskningsformidlere fra Høyskolen Kristiania:
Du lyver! Om kosthold, søvn, alkohol og sex og mye mer. Hvordan skal legen da kunne gi råd om hvordan du kan forbedre helsen din? Professor Tor-Morten Grønli ved Høyskolen Kristiania forsker på hvordan hverdagsteknologi kan hjelpe deg til en bedre livsstil. Han forteller om sin forskning - og om sin formidling i samtale med Audun Farbrot, fagsjef kommunikasjon, Høyskolen Kristiania.

Kommunikatørens nye rolle

KL 14:00. Vi blir stadig mer digitale. Kunstig intelligent teknologi er på full fart inn i kommunikasjonsfaget – hva vil det ha å si for kommunikatørens nye hverdag? Med Morten Goodwin, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder.

FORSKERSONEN

En varsler, to journalister

Kl 14.00. I fjor vinter tok pensjonert forsker Tore Sivertsen kontakt med forskning.no. Han ville varsle om en sak om forskningsjuks hos sin arbeidsgiver NMBU. Resultatet ble en artikkelserie som startet med: "De så tegn til juks i en doktorgrad. Etter seks år og tre granskninger har ingen undersøkt hele avhandlingen". Her forteller Sivertsen om å være varsler og Siw Jakobsen og Ingrid Spilde forteller om hvordan de jobbet med saken.

Kan forskning formidles gjennom kunst?

KL 15:00. Kan forskningsformidling skje på helt andre måter enn før? Kan man danse en doktorgrad? Kerstin Søderstrøm er psykologspesialist ved Sykehus Innlandet og førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet. Hun forsker på utsatte barn og foreldre med særlig fokus på foreldreskap og rus og barn som pårørende. I sin formidling benytter hun seg av kunstneriske virkemidler som dikt, film og musikk. Kari Eldal har forska på pasientopplevingen i psykisk helsevern. Tanker, følelser og kroppslige opplevelser er vanskelig å fange i det akademiske språket, derfor inviterte hun Ingvild Maria Thingnes til å tolke forskingen gjennom dans – for å skrelle bort tunge fagord, åpne dørene og dele noe av det viktigste studien har å vise oss: Vi trenger å bli sett.

Seminaret slutter kl 16:00

Programmet oppdateres fortløpende.

Forskningskommunikasjonsdagene 2019

Tid og sted: 13. - 14. november 2019, Høyskolen Kristiania - Campus Fjerdingen, Chr. Kroghs gt. 32, Oslo
Pris: forskning.no-medlemmer kr 5400 / Øvrige kr 7300 (inkl. minglefest med middag 13. november).

Har du spørsmål om Forskningskommunikasjonsdagene, ta kontakt med kommunikasjons-og markedssjef Kåre Borgan

Powered by Labrador CMS