Jeppe lånt fra latinsk roman

Ludvig Holberg hentet handlingen til Jeppe på Bjerget fra den latinske romanen Utopia, skrevet i Augsburg i Tyskland i 1604, ifølge ny norsk doktoravhandling. Disputasen finner sted fredag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I denne romanen blir en bonde gjort til narrekonge under en karnevalsfeiring, står det å lese på nettsiden til Det humanistiske fakultet (HF) ved Universitetet i Oslo.

- Dette burde ikke ha vært en nyhet, men Holberg-forskere har latt seg villede i to hundre år, sier Gunnar Sivertsen, mannen bak avhandlingen med tittelen Kilden til “Jeppe paa Bierget”.

Sivertsen forsvarer den første norske avhandling om Holbergs komedier siden 1872. Den gang skrev Olaf Skavlan om komedienes forbilder og ettervirkninger.

Ludvig Holberg (1684-1754) skrev 25 komedier i alt, deriblant Den politiske kandestøber, Den stundesløse, Erasmus Montanus - og ikke minst Jeppe paa Bierget.

Førsteutgaven fra 1723

- Allerede i førsteutgaven fra 1723 fortalte Holberg at komedien bygger på Jakob Bidermanns roman Utopia, opplyser Sivertsen.

Men: - I 1806 gjendiktet Knud L. Rahbek, den første Holberg-forskeren, romanens hovedhandling som en kort fortelling på dansk. Forskerne har trodd at denne fortellingen er en “oversettelse”, og gjenutgitt den mange ganger, senest i 2004.

"Cand.philol. Gunnar Sivertsen. Foto: UiO."

- Derfor står det i alle litteraturhistorier og utgaver av komedien at Holberg lånte en anekdote fra en anekdotesamling, sier Sivertsen.

Han har vært tilknyttet Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved UiO i forbindelse med avhandlingen.

Oppklare misforståelser

I avhandlingen går doktoranden gjennom 200 års Holberg-forskning for å oppklare misforståelsene.

Samtidig gir Sivertsen ut utdrag fra Bidermanns roman i en ny oversettelse til norsk.

- Vi har aldri fått høre om karnevalet eller om romanens øvrige personer, heller ikke at Holberg faktisk bearbeidet en hel romanhandling. Rahbeks anekdote er en konstruksjon. Det finnes ikke en tilsvarende anekdote hos Bidermann, påpeker Sivertsen på nettsiden til HF.

Doktorand Gunnar Sivertsen disputerer fredag 15. desember klokken 9.15 i Universitetets gamle festsal, Domus Academica, Oslo Sentrum.

Powered by Labrador CMS