Kø for plass på UNESCOs verdensarvliste
Norske kommuner står i kø for å komme inn på UNESCOs verdensarvliste - World Heritage List.
Fra før er bare Urnes stavkirke, Bryggen i Bergen, Røros og Helleristningene i Alta representert på denne listen fra Norge. Internasjonalt er 563 kulturminner og 144 naturminner inne på listen. Det er severdigheter som blant annet pyramidene i Egypt, den kinesiske mur og Yellowstone nasjonalpark i USA.
Vega
Det er snart 20 år siden helleristningene i Alta kom inn på listen som Norges foreløpig siste kulturminne. Nå kan Vega-øyene i Nordland stå for tur. Vega ble nominert som norsk kandidat i slutten av 2002, og skal gjennom en rekke høringer og vurderinger i UNESCO før avgjørelsen tidligst neste sommer. Ifølge riksantikvar Nils Marstein føler norske myndigheter seg sikre på at Vega-øyene fyller vilkårene.
- Vi har hatt et stort påtrykk i det siste fra kommuner som gjerne vil være kandidater til listen med natur- eller kulturminner. Kravet er at det skal være et unikt bidrag til verdens natur- og kulturarv. Det er ikke alt som er fantastisk her hjemme, som blir vurdert som like fantastisk internasjonalt, sier riksantikvar Nils Marstein.
Han er ikke enig i at Norge nødvendigvis er underrepresentert på listen.
- Kanskje er Italia overrepresentert, spør han. Skulle Kina ha like mange kulturminner som Norge på UNESCOs liste - i forhold til folketallet - ville det bli ca. 1 000….
Geiranger
I øyeblikket vurderes norske fjordlandskap for en plass på verdensarvlisten. Kandidater er Nærøyfjorden og Aurlandsfjorden i Sogn og Fjordane og Geirangerfjorden i Møre og Romsdal. Marstein sier at det arbeides med tanke på å fremme en norsk søknad innen utgangen av januar neste år.
På den formelle foreløpige listen for kommende norske nominasjoner står også Tysfjord/Hellemobotn, Lofotøyene og Rago nasjonalpark, får NTB opplyst i Nordic World Heritage Foundation. Rago nasjonalpark gjelder videreføring av den svenske parken inn i Norge.
I tillegg til disse får riksantikvaren stadig henvendelser fra kommuner som gjerne vil sikre seg en framtidig plass på listen. En plass i det gode, internasjonale selskap innebærer anerkjennelse og status - og kanskje noen flere turister. Men samtidig betyr det et verdivalg for framtidig areal- og ressursbruk for at det som er kvalifisert til verdensarvstatus ikke skal ødelegges for framtidige generasjoner.
(NTB)