Annonse

Hjertetrøbbel i gamle Egypt

CT-skanning av opptil 3500 år gamle mumier avslører at de gamle egyptere slet med hjerte- og karsykdommer de også. 

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Denne mumien het Esankh da han levde. Her får han den hjerteundersøkelsen han ikke fikk i sin levetid. (Foto: Dr. Michael Miyamoto/ UC San Diego)"

Hjerte- og karsykdommer har ikke oppstått i stillesittende overflodssamfunn i den moderne verden, men rammet også de gamle egypterne.

Det antyder en studie med CT-skanning av 20 mumier ved Museum of Antiquities i Kairo.

Et team av amerikanske og egyptiske kardiologer, egyptologer og CT-bildeeksperter fant da at mange av mumiene hadde aterosklerose, eller tidlig åreforkalkning - en tilstand som på sikt kan gi blodpropp, hjerneslag og hjerteinfarkt.

- Funnene antyder at vi kanskje må se utover de moderne risikofaktorene for å skjønne sykdommen fullt ut, sier en av forskerne, kardiolog Gregory Thomas i en pressemelding fra University of California, Irvine.

Eldgammel livsstil - samme sykdom

Åreforkalkning omfatter de vanligste hjerte- og karsykdommene i den vestlige verden, inkludert Norge.

Hvis du har åreforkalkning vil ansamlinger av fett, spesielt kolesterol, betennelsesceller og avleirede produkter av disse, gjør arteriene i kroppen trangere.

- Åreforkalkning er utbredt blant moderne mennesker, men det er forskjell på livsstilen vår og de gamle egypternes måte å leve på.

- Likevel fant vi at slik hjertesykdom var ganske vanlig hos de som hadde høy sosioøkonomisk status, for så mye som tre årtusener siden, sier kardiolog Gregory Thomas i pressemeldingen.

Prestinner og faraos hoffansatte

Av åtte mumier som ut fra skjelettanalyser ble anslått til å være over 45 år da de døde, var bare én fri for aterosklerose, mens lidelsen fantes sjeldnere hos de som hadde dødd tidligere.

De i alt 20 elgamle inntullede menneskekroppene ble alle sendt gjennom en CT-skanning, for å få bilder av de indre organene.

Det ble klart at 16 av dem fremdeles hadde arterier eller hjerter som ikke var helt ødelagt i balsameringsprosessen.

Forskerne fikk se at over halvparten av de gamle egypterne hadde ulik grad av åreforkalkninger da de døde, men det var ikke mulig å si ut i fra undersøkelsene om det var hjertesykdom de døde av, i følge pressemeldingen fra University of California Irvine.

Kjøtt på bordene

Heller ikke i det gamle Egypt lot kvinner til å slippe hjertesykdom.

Den eldste av mumiene med åreforkalkninger var en kvinne i som forskerne tror døde da hun var i 30-eller 40-årene. Hun var mest sannsynlig var barnepike hos dronning Ahmose Nefertiri omtrent 1530 år f.Kr.

Mest sannsynlig har alle de balsamerte menneskekroppene i undersøkelsen hatt nokså høy sosial status. De har enten vært ansatte ved hoffet til forskjellige av Egypts mange faraoer, eller de har vært prester eller prestinner, tror forskerne.

Om overklassen kan ha hatt en diett som gjorde risikoen for hjerte- og karsykdommer mer vanlig hos en prest enn hos den jevne pyramidebygger, sier ikke forskerne noe om.

De regner imidlertid med at de balsamerte menneskene i studien antakeligvis kan ha hatt kjøtt fra både gås, and og okse på bordet, den gangen for flere tusen år siden.

Kilder:

Pressemelding fra American Heart Association: Researchers discover heart disease in 3500-year-old mummy 17.november 2009

Pressemelding fra University of California, Irvine: Heart disease found in Egyptian mummies 17.november 2009

Store norske leksikon
 

Powered by Labrador CMS