Vitenskap på catwalken

Nå er ikke lysfontener bare for Märtha og Ari. Italienske klesdesignere har laget både brudekjole og discobukser av tøy som sender ut sitt eget glitrende lys, melder optics.org.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Klærne ligner aldri så lite på 1970-tallets fiberoptikklamper, og har sprunget ut fra kjernefysikkens teknologiske redskaper.

Fysikk blir motemateriale

Tøystoffet Luminex er laget av tynne fibre som blir opplyst av små lysdioder, og dermed sender det altså ut sitt eget glitrende lys. Fibrene ble egentlig laget for å kunne registrere bitte små partikler i gedigne partikkelfysikkeksperimenter, for eksempel ved CERN.

Men så skjedde altså det som måtte skje: den sveitsisk vevspesialisten Stabio slo kloa i lysfibrene og lagde tøy av dem. Lysfibrene kan brukes i kombinasjon med andre naturlige eller syntetiske tråder, og de første designerplaggene vil bli vist på Opto2002-Messen i Paris den 22. oktober.

Med batteri i lomma

"(Foto: Luminex)"
"(Foto: Luminex)"

Stoffene kan lages i rødt, grønt, gult blått og hvitt, og lyser ved hjelp av et lite oppladbart batteri gjemt et sted i plagget. Heldigvis for både klesprodusenter og kjøpere kan lystøyet klippes og sys på vanlig måte, og vaskes og strykes kan det også, hvis man bare er litt forsiktig. I følge firmaet Luminex vil stoffet være på markedet om noen få måneder.

Smarte klær

Det var ikke bare fancy discobukser Luminex hadde i tankene da de lagde tøyet. De ser for seg at lysstoffet kan brukes i arbeidsklær eller i vegskilt, og i tiden som kommer satser de på å utvikle teknologien enda mer. Hvis man vever inn små chips i stoffet kan man lage intelligent tøy som for eksempel kan måle hjerterytme og puls.

Foreløpig venter jeg bare i spenning på at den første glitrende buksa skal entre landets nattklubber. Hvilket utvilsomt kommer til å bli en strålende opplevelse, forutsatt at eieren har huske å sette benklærne i laderen kvelden før.

Sjekk nettstedet til Luminex
Artikkel på optics.org

Powered by Labrador CMS