De har sex, noen ganger uten at sengepartneren vil, og de husker ingen ting morgenen etterpå. Nå forsker mange på sexsomni, men foreløpig er det mye kunnskap som mangler. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Sexovergrep i søvne

I 13 år hadde ekteparet heftig sex hver natt. Ikke før mannen klaget på det innholdsløse sexlivet sitt, viste det seg at han sov hver gang.

De onanerer, de tilfredsstiller partneren, de har samleie – og når morgenen kommer, husker de ingen ting. Sexsomni er en søvnsykdom, men noen ganger er det en søvnsykdom som fører til overgrep og ender i retten.

Når det skjer, er begge partene et offer, mener søvnforskerne.

Sykelig og instinktivt

Sex selger. Også blant forskere. Av nærmere 200 seminarer, symposier, kurs og andre sesjoner på verdens søvnkongress i Praha nå i oktober, var det ett som sprengte lokalene. Tittel: «Sex og søvn: Hva kan gå galt?».

Ganske mye, viser det seg.

– Mye instinktiv oppførsel kommer frem når vi sover, på sykelig måte, forklarer Carlos H. Schenck. Professoren ved University of Minnesota praktiserer psykiatri på et senter for søvnsykdommer.

Husker ikke

Francesca Ingravallo og Carlos H. Schenck har gått gjennom en rekke saker både innenfor og utenfor det som defineres som overgrep. (Foto: Georg Mathisen)

– Vi spiser i søvne, vi går i søvne, vi beveger oss, vi er redde, vi har sex. For noen er det problematisk seksuell oppførsel som opptrer mens de sover, forklarer Schenck. Noe godt tall på hvor mange som lever med sexsomni, har han ikke.

– Jeg er sikker på at for mange mennesker som sover sammen, skjer det som en del av det gode samlivet. Men de kommer ikke til terapi, sier han.

De som kommer til terapi, gjør det fordi de onanerer, beføler sengepartneren, snakker om sex, opplever spontane orgasmer eller gjennomfører fullbyrdet samleie, i søvne. De fleste husker ikke morgenen etter hva de har gjort.

Lite kunnskap

– Kunnskapen vår om sexsomni er fremdeles bare toppen på isfjellet, sier Schenck. Han presenterer en serie nye rapporter som tar for seg enkeltfunn. Sikre tall på hvor stor andel det dreier seg om, har han mindre av.

Sexsomnien kan henge sammen med andre søvnproblemer, som for eksempel søvngjengeri eller søvnapné. Noen tilfeller tyder på at det også kan være arvelig: Leger og forskere forteller om en far og en sønn som begge hadde sex med partneren mens de sov, og om en mor og en datter som begge hadde spontane orgasmer i søvne.

Søvn-onani på brakka

Carlos H. Schenck snakker om saker som kan være vanskelige nok for dem det gjelder, men som ikke har endt som overgrep.

– En 20 år gammel soldat fra Taiwan som onanerte i søvne, opplevde at det ble utløst av skiftarbeid. Som dere kan skjønne, var han ikke særlig populær på brakka, forteller han.

En 47 år gammel tyrkisk husmor kom til legen fordi hun fikk spontane orgasmer i søvne. Det viste seg at den 77 år gamle moren hennes opplevde det samme. I en artikkel som ligger klar og venter på publisering i tidsskriftet Journal of Clinical Sleep Medicine, fortelles det om en 57 år gammel kvinne med over 20 års historie med spontane orgasmer og andre hendelser i søvne. Om hun hadde hatt sex før hun la seg til å sove, hadde ingen betydning.

– Gynekologen hennes fikk henne til å skamme seg. Hun utviklet søvnfobi og mente at det ødela livet hennes, refererer Schenck.

Søvnsex i 13 år

Han forteller også om pasienten som klaget på for lite sex. I virkeligheten hadde han hatt det om natten i 13 år, uten å vite om det selv.

– Han og kona hadde heftig sex – mye villere og mer fantasifull enn når han var våken. Så sto han opp, vasket seg og la seg til å sove igjen. Om morgenen husket han ingenting. Når han ville ha sex før han la seg, tenkte kona gjerne at det var på’n igjen to timer senere uansett, så hun sa nei, forteller han.

Det viste seg at mannen led av søvnapné, det vil si at han snorket og sluttet å puste om natten. Da han fikk behandling for den med en apnéskinne – en skinne i munnen som sørger for å åpne luftveiene – var det slutt på sexsomnien, også.

Et annet eksempel var mannen som prøvde å kle av kona i søvne, men alltid var medgjørlig og la seg til å sove når hun vekket ham.

– Der er det et viktig veiskille. Noen insisterer selv om sengepartneren ikke vil, understreker Carlos H. Schenck.

Mister hemningene

Isabelle Arnulf forteller om paret som kom for å få råd om de burde kjøpe et elektrosjokkvåpen for å hindre mannen i å være voldelig i søvne. (Foto: Georg Mathisen)

Isabelle Arnulf forteller om noen slike tilfeller. Hun er professor på Sorbonne i Paris, søvnsjef på universitetssykehuset Pitié-Salpêtrière og en av verdens ledende forskere på Kleine-Levins syndrom. Det omtales ofte som «tornerosesyndromet». De som rammes, sover nærmest døgnet rundt i perioder. En slik periode kan vare fra et par døgn til flere uker i strekk.

– Hyperseksualitet sammen med Kleine-Levin rammer menn oftere enn kvinner. Det fører ofte til at hemningene forsvinner, sier hun og forteller om tenåringer med seksuelt ladet oppførsel som de ikke ønsker selv, gjerne foran familiemedlemmer eller lærere.

Stønnet om feil mann

Andre eksempler fra Arnulf er paret i 30-årene som kom og ba om råd. De var lykkelig gift og hadde et godt sexliv. Men noen netter var mannen voldelig i søvne.

– Han sov i stua for at de skulle unngå at noe skjedde, men han gikk i søvne tilbake på soverommet. Det de kom for å spørre om, var om de burde kjøpe et elektrosjokkvåpen, en taser, forteller hun.

Vanskelig var det også for ekteparet der kona på 75 år onanerte i søvne. Samtidig stønnet hun om «Michael». Det kunne vært en søt historie, hadde det ikke vært for at mannen hennes het noe helt annet.

Paret i 30-årene med elektrosjokkspørsmålet, de fikk hjelp da mannen fikk medisin. Andre ganger kan det hjelpe med rådgivning, og rett og slett å sørge for at den som er rammet, ikke sover sammen med andre, forklarer Isabelle Arnulf.

Sju år i rettssystemet

– Mennesker med sexsomni er ikke bare potensielle overgripere, men potensielle ofre, sier Francesca Ingravallo, førsteamanuensis ved universitetet i Bologna. Hun har gått gjennom sexsomnisaker i rettsvesenet.

En 42 år gammel, separert italiener ble hardt rammet av at tilstanden var lite kjent. I 1999 ble han beskyldt for å ha befølt datteren sin seksuelt. To år senere fastslo retten at det var umulig å godta påstanden hans om at han gjorde det i søvne:

«Mennesket har naturlige forsvarsmekanismer som garanterer, også under søvn, et tilstrekkelig bevissthetsnivå til å unngå utilsiktede kriminelle handlinger», het det i dommen. Der ble han dømt til to års fengsel, 30 000 euro i erstatning og å dekke saksomkostningene.

Ikke før i 2006 ble anken hans behandlet. Da ble han frikjent.

– En slik sak får rettslige konsekvenser, men også psykiske konsekvenser. Han mistet foreldreretten til datteren, han ble hengt ut offentlig og han led store økonomiske tap, sier Ingravallo.

Svensk og norsk

Pål Grøndahl, psykologspesialist og forsker ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri på Oslo universitetssykehus, har skrevet om den første sexsomnisaken der en kvinne har vært tiltalt. Hun befølte en gutt. Kvinnen ble frikjent etter at psykiateren som behandlet henne, vitnet om søvnsykdom.

– Grøndahl har beskrevet seks svenske og én norsk sak. I alle sakene er kjennelsen på linje med det ekspertvitnene sier, sier Francesca Ingravallo. Hun mener at sexovergrep i søvne med mulig sexsomni er et økende fenomen.

Hun mener at sakene viser hvor viktig rolle ekspertvitnene har – og understreker at de ikke skal dømme, men forklare seg om pasienten lider av sexsomni. Det må bygge på om pasienten eller familien har noen historie med søvnsykdommer, om det har vært tidligere episoder der pasienten gjør ting i søvne, på søvnvaner, rusmiddelbruk, stress og søvnmangel.

– Pasienter med søvnsykdommer må være oppmerksomme på risikoen og de mulige konsekvensene. Det er viktig å unngå å sette seg i høyrisikosituasjoner som for eksempel å dele seng eller soverom med barn, sier Ingravallo.

Referanser:

Y Béjot, N Juenet, R Garrouty, D Maltaverne, L Nicolleau, M Giroud og R Didi-Roy: Sexsomnia: an uncommon variety of parasomnia. Clinical Neurology and Neurosurgery, januar 2010. doi: 10.1016/j.clineuro.2009.08.026
Sammendrag

F Ingravallo, F Poli, EV Gilmore, F Pizza, L Vignatelli, CH Schenck og G Plazzi: Sleep-related violence and sexual behavior in sleep: a systematic review of medical-legal case reports. Journal of Clinical Sleep Medicine, august 2014. doi: 10.5664/jcsm.3976.

AL Dubessy, S Leu-Semenescu, V Attali, JB Maranci og I Arnulf: Sexsomnia: A Specialized Non-REM Parasomnia? Sleep, februar 2017. doi: 10.1093/sleep/zsw043

Pål Grøndahl, Harald Hrubos-Strøm og Øivind Ekeberg: Sexsomnia – a forensic psychiatric challenge – a case report. The Journal of Forensic Psychiatry & Psychology, mars 2017. doi 10.1080/14789949.2017.1301528
Sammendrag

Shih-Bin Yeh og Carlos J. Schenck: Sexsomnia: A case of sleep masturbation documented by video-polysomnography in a young adult male with sleepwalking. Sleep Science, juni 2016. doi: 10.1016/j.slsci.2016.05.009

R Soca, JC Keenan og CH Schenck: Parasomnia Overlap Disorder with Sexual Behaviors during Sleep in a Patient with Obstructive Sleep Apnea. Journal of Clinical Sleep Medicine august 2016, doi: 10.5664/jcsm.6066

Imran S. Khawaja, Thomas D. Hurwitz og Carlos H. Schenck: Sleep-Related Abnormal Sexual Behaviors (Sexsomnia) Successfully Treated With a Mandibular Advancement Device: A Case Report. Journal of Clinical Sleep Medicine oktober 2017, doi: 10.5664/jcsm.6560

Powered by Labrador CMS