Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Vi vet allerede at fordommer kan ha mange negative konsekvenser for den som blir utsatt for dem, for eksempel dårlig selvbilde, psykiske problemer og reduserte muligheter til å komme seg opp og fram i livet.
Nå bør vi kanskje også legge redusert levetid til denne lista, mener Mark Hatzenbuehler og kollegaene hans ved Columbia University.
Deres undersøkelse av homofile, lesbiske og bifile i USA konkluderer nemlig med at de som bor i områder med mye intoleranse har hele 12 år kortere forventet levealder enn de som lever i de minst fordomsfulle samfunnene.
Dette gjaldt uavhengig av andre faktorer som påvirker dødelighet, som inntekt, utdanning, kjønn, etnisitet, alder og generelt lønnsnivå og utdanningsnivå i nærsamfunnet.
Flere hadde dødd
Dataene i undersøkelsen kommer fra General Social Survey, en langtidsstudie av mennesker og holdninger USA. Forskerne har funnet informasjon om fordommer mot homofile, lesbiske og bifile i ulike deler av landet, fra 1988 til 2008.
Dermed kunne de sammenligne dette med statistikk over dødsfall og dødsårsak blant homofile, lesbiske og bifile i disse samfunnene.
Ved slutten av studien var 92 prosent av homofile, lesbiske og bifile deltagerne fra tolerante samfunn i live. Men i de mest fordomsfulle samfunnene levde bare 78 prosent av denne gruppen deltagere.
Drap og hjertesykdom
Forskerne fant ut at flere homofile, lesbiske og bifile som levde med mye fordommer begikk selvmord, ble utsatt for vold og drap og led av hjerte- og karsykdommer, sammenlignet med tilsvarende grupper fra vidsynte samfunn.
Resultatene pekte mot at risikoen for å bli utsatt for drap var over tre ganger høyere på steder med mye intoleranse.
I fordomsfulle samfunn skyltes 25 prosent av dødsfallene blant de homofile, lesbiske og bifile hjertesykdom, mens 18,6 prosent død av det samme i frisinnede miljøer.
- Psykososiale stressfaktorer er sterkt koblet til hjerte- og karsykdommer, og denne typen stress kan representere en indirekte vei til hvordan fordommer bidrar til dødelighet, sier Hatzenbuehler i en pressemelding.