Mer enn 100 000 sivile drept i Irak

Invasjonen i Irak i mars 2003 har ført til mer enn 100 000 sivile dødsfall. De fleste har vært kvinner og barn, og den viktigste dødsårsaken er luftangrep fra koalisjonsstyrkene.

Disse tallene kommer fra den nylig publiserte og første vitenskapelige studien på krigens effekt på sivilbefolkningen i Irak.

Forskerne sier at 100 000 er et moderat anslag, og at de faktiske tallene kan være mye høyere.

Kan være opp mot 200 000

De fleste av disse dødsfallene er direkte resultat av vold, for det meste forårsaket av koalisjonsstyrkenes luftangrep. Dødsfallene kommer i tillegg til normalt forventede dødsfall av naturlige årsaker som sykdommer og ulykker. Over halvparten av dem er kvinner og barn.

Tallet på over 100 000 har forskerne kommet frem til etter å ha undersøkt 1 000 husholdninger spredt rundt omkring i Irak. Estimatet tar ikke med husholdningene som ble undersøkt i Falluja, hvor det har vært spesielt mye kamper.

Dersom dataene fra denne byen tas med, peker studien i retning av rundt 200 000 dødsfall.

- Reiser spørsmål

- Studien reiser spørsmål til de som sitter langt fra Irak - i regjeringene i landene som er ansvarlige for å ha lansert en forebyggende krig. I planleggingen av krigen må koalisjonsstyrkene - spesielt de fra USA og Storbritannia - ha tenkt over de sannsynlige effektene handlingene ville ha på sivilbefolkningen, skriver Richard Horton, redaktør i The Lancet.

The Lancet er tidsskriftet som har publisert studien. Horton innrømmer at den har svakheter på grunn av vanskelighetene med å utføre slik forskning mens en krig pågår, men han kaller forskergruppen modig for å ha gjennomført arbeidet.

- Bør bekreftes

- Tatt i betraktning den politiske viktigheten denne konflikten har, bør disse resultatene bekreftes av et uavhengig organ som ICRC, Epicantre eller WHO, skriver forskerne selv.

- I mellomtiden kreves en revurdering av konsekvensene av våpnene som brukes nå av koalisjonsstyrker i befolkede områder, konkluderer forskerne.

- Noe vi må se veldig alvorlig på

- Fordi det står i The Lancet er dette selvfølgelig noe vi må se veldig alvorlig på. Det er imidlertid et estimat som er basert på en veldig annerledes metodologi sammenlignet med standard metodologi for å fastsette ofre, sier Jack Straw, den britiske utenriksminsteren, til BBC.

- Standard metodologi baserer seg på antallet mennesker rapportert drept på det tidspunktet eller rundt det tidspunktet de ble drept, sier Straw.

Referanser:

Les Roberts, Riyadh Lafta, Richard Garfield, Jamal Khudhairi, Gilbert Burnham; Mortality before and after the 2003 invasion of Iraq: cluster sample survey; The Lancet; volum 364, nr 9445; 30. oktober 2004.

Richard Horton; The war in Iraq: civilian casualties, political responsibilities; The Lancet; volum 364, nr 9445; 30. oktober 2004.

Lenker:

New Scientist: Civillian death toll in Iraq exceeds 100 000
BBC: Iraq deaths claim “to be studied”
New York Times: Study puts Iraqi Deaths of Civilians at 100,000
CNN: Study puts Iraqi toll at 100,000

Powered by Labrador CMS