USA har solgt våpen og militært utstyr til 98 land de siste fem årene, og øker stadig markedsandelen sin. (Foto: sam-whitfield1, Shutterstock, NTB scanpix)

USA står for stadig mer av verdens våpenhandel

USA står for en stadig større del av våpenhandelen i verden, viser ferske tall fra det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI.

USA har de siste fem årene solgt våpen til 98 land og stått for 34 prosent av all våpenhandel, mot 30 prosent i de fem foregående årene.

Halvparten av våpnene USA eksporterte, 49 prosent, havnet i Midtøsten, viser statistikken fra Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Russland er verdens nest største våpeneksportør og har solgt våpen til 47 land de siste femårene. Russlands andel av markedet falt imidlertid med 7,1 prosent fra de fem foregående årene.

Frankrike er verdens tredje største våpenleverandør og økte sin andel med 27 prosent, mens Tysklands eksport falt med 14 prosent i samme periode. Tysklands doblet imidlertid eksporten til Midtøsten.

Mest til Midtøsten

Våpeneksporten til land i Midtøsten er mer enn doblet de siste ti årene, konstaterer SIPRI, og en tredel av alle våpen og alt militært utstyr som nå selges, havner i denne regionen.

– Omfattende voldelige konflikter i Midtøsten, og bekymring over menneskerettighetene der, har resultert i politisk debatt om våpensalg i Vest-Europa og Nord-Amerika, sier Pieter Wezeman i SIPRI.

– USA og europeiske land er likevel de største våpeneksportørene til regionen og sto for over 98 prosent av våpnene som ble importert til Saudi-Arabia de siste fem årene, sier han.

Saudi-Arabia

Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen, der 10 000 mennesker side er drept og millioner er drevet på flukt og sulter.

Menneskerettighetsorganisasjoner anklager Saudi-Arabia for krigsforbrytelser, og FN har slått fast at Jemen i dag er verdens største humanitære katastrofe.

Ifølge SIPRI er det bare India som har kjøpt mer våpen enn Saudi-Arabia de siste fem årene, og landets import økte med hele 225 prosent fra perioden før.

Egypt, der den tidligere kupplederen Abdel-Fattah el-Sissi er president, er verdens tredje største våpenkjøper og økte importen med 215 prosent i samme periode.

Powered by Labrador CMS