Folk står i kø utenfor en minibank i St. Petersburg for å ta ut pengene sine i dollar og euro 25. februar i år. Siden invasjonen har den russiske rubelen rast i verdi.

Slik vil sanksjonene ramme russere

Sanksjonene mot Putin for krigføringen i Ukraina vil ramme vanlige russere hardt. Pengene deres blir mindre verdt, og prisene går opp. Mange vil miste jobben.

Handel mellom Russland og Vesten blir vanskelig når EU nå har besluttet å stenge mange russiske bankers bruk av Swift, en tjeneste som gjør det mulig å overføre penger mellom banker som ikke er i samme land.

Dette er sanksjoner som er ment å ramme Russlands mulighet for å finansiere krigen.

– Ved å hindre økonomiske transaksjoner med Russland blir det vanskeligere å handle med Russland, noe som rammer landets eksportinntekter, sier Hilde C. Bjørnland, professor i økonomi ved Handelshøyskolen BI.

Så hvordan vil dette ramme Russland?

– Russland er avhengig av import, så dette vil gradvis lamme økonomisk aktivitet, sier Bjørnland til forskning.no.

Vil gradvis gi inflasjon i Russland

Isolasjonen vil ramme Russlands økonomi alvorlig på kort og lang sikt. Det er ikke bare oligarker som rammes. Også den vanlige russer vil merke konsekvensene.

Sanksjonene har allerede ført til at rubelen har falt med over 30 prosent.

– Renten er doblet til 20 prosent for å støtte rubelen, sier professor Bjørnland.

Det vil si at det blir mye dyrere å betjene lån.

Børsen i Russland har vært stengt i flere dager etter 28. februar.

- Den svake rubelen vil gi økte importpriser og høyere inflasjon i Russland, sier professor Hilde Bjørnland ved BI.

– Men det er allerede klart at tiltakene vil føre til høyere råvarepriser, og den svake rubelen vil gi økte importpriser og høyere inflasjon i Russland.

Mange russere vil miste jobben

I Russland vil arbeidsledigheten stige, og mange bedrifter vil gå konkurs, sier Bjørnland.

Vanlige russere vil måtte betale en høy pris for Putins invasjon av Ukraina.

Russland er ikke en stor eksportnasjon, forklarer Bjørnland.

– Landet utgjør bare 3 prosent av verdensøkonomien, sier sjeføkonom Øystein Dørum i Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) til forskning.no.

Men de er store råvareeksportører. De eksporterer korn, olje og gass for enorme verdier.

Oljeprisen stiger

– Oljeprisen er allerede 10 prosent opp fra et høyt nivå. Fra ca 100 dollar fatet er den nå på 110 dollar, sier Kjell-Erik Lommerud til forskning.no. Han er professor i økonomi ved Universitetet i Bergen.

Russland og Gazprom er den største eksportøren av gass til Europa.

Prisen på disse varene vil øke.

Foreløpig er Europa avhengig av gass fra Russland, så sanksjonene ser foreløpig ikke ut til å omfatte gass fra Russland, ifølge Bjørnland.

Frysing av Russlands valutareserver

Russland har de siste årene nedbetalt gjeld og lagt seg opp mer i reserver. Og vil kunne tåle sanksjonene godt på kort sikt.

Sanksjonene:

Siden Russland invaderte Ukraina i forrige uke har EU, USA, Storbritannia, Norge og en rekke andre land innført strenge økonomiske sanksjoner der målet er å ramme den russiske økonomien.

EU har blant annet forbudt transaksjoner med Russlands sentralbank, og alle verdiene til den russiske sentralbanken i EU er frosset. I tillegg blir flere russiske banker utestengt fra det internasjonale betalingssystemet Swift.

Flere navngitte oligarker i Putins nærmeste krets har fått kontoer i vesten sperret.

I tillegg kommer det stadig nye meldinger om bedrifters vedtak om boikott.

Flere kredittkortselskaper har siden stengt landet ute fra bruk av kredittkort.

Det danske rederiet Maersk stopper frakt av containere til Russland, med unntak av mat, medisiner og humanitær hjelp, melder Berlingske tidende 1. mars .

Men EUs frysing av Russlands valutareserver i Europa kan svi for Putin.

– Disse reservene i dollar og euro kunne Putin brukt til å støttekjøpe den svake rubelen. Nå blir det vanskelig, sa Dørum på en pressekonferanse i NHO tirsdag.

Må finne andre handelspartnere

Effekten av sanksjoner er avhengig av hvor stor oppslutning de får.

Når eksport- eller importpartnere faller bort, finner bedrifter som regel alternative land å handle med, forklarer Øystein Dørum til forskning.no.

Russland solgte for eksempel varer til Norge for rundt 20 milliarder kroner i fjor. Disse eksportvarene må de nå finne andre kjøpere til.

– Men det er ikke gjort i en håndvending, og det kan føre til produksjonsstans og tap av penger for en kortere eller lengre periode, sier han til forskning.no.

Dette gjelder både for Russland og landets tidligere handelspartnere.

For Russland står ikke alene i verden. Fem land stemte imot FNs fordømmelse av Russlands invasjon av Ukraina onsdag 2. mars, inkludert Russland.

Hviterussland, Nord-Korea, Eritrea, Russland og Syria stemte imot.

Kina, Iran, India og Sør-Afrika var blant dem som avsto fra å stemme, skriver VG.

Ingen full handelsboikott, noe Russland kan vinne på

Dette er dramatiske tiltak, men ingen full handelsboikott, sier Arne Melchior ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Nupi, til NTB.

Europa er svært avhengig av russisk gass, og eksporten av dette er foreløpig ikke rammet av sanksjonene, sier Melchior, som forsker på internasjonal handel ved Nupi.

En europeisk stopp i importen av russisk gass kan tvert imot ha en motsatt effekt enn tilsiktet. Det kan føre til at prisene på andre energikilder også kan stige.

«I verste fall kan sanksjoner mot russisk gasseksport derfor, via økte oljepriser, føre til at Russlands eksportinntekter blir større – ikke mindre», skrev professor emeritus Victor Norman ved Norges Handelshøyskole i en kronikk i Dagens Næringsliv nylig.

Kan gi hungersnød i fattige land

Både Russland og Ukraina er store korneksportører.

– 30 prosent av verdens eksport av korn kommer fra Russland og Ukraina.

– Det er særlig Afrika som kommer til å bli rammet av dette, sier Dørum til forskning.no.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS