Fremmedkrigere som kjemper for IS er som oftest rekruttert av venner og nesten aldri av utenforstående, viser ny rapport. (Foto: Reuters)
Fremmedkrigere som kjemper for IS er som oftest rekruttert av venner og nesten aldri av utenforstående, viser ny rapport. (Foto: Reuters)

– Fremmedkrigere rekrutteres sjelden i moskeer

Utlendinger som kriger for den militante islamistgruppa IS i Syria og Irak, er sjelden radikalisert i moskeer. Forskning viser at de som oftest er rekruttert av familie og venner, sier en ledende terrorekspert.

Fremmedkrigere med kristen bakgrunn utmerker seg på slagmarken og framstår som mer brutale enn noen, konstaterer den amerikanskfødte antropologen Scott Atran.

– Det viser seg at de er de mest aggressive av alle krigerne, sier Atran, som er en av grunnleggerne av Center for the Resolution of Intractable Conflict ved Oxford-universitetet i Storbritannia.

Atran er i dag forskningssjef ved Centre National de la Recherche Scientifique i Paris og er også tilknyttet flere amerikanske studiesteder.

Tirsdag la han fram egne og andres forskningsresultater om IS under et møte arrangert av FNs sikkerhetsråd i New York.

Forskning viser blant annet at tre av fire fremmedkrigere som kjemper for IS i Syria og Irak, er rekruttert av venner, mens hver femte er rekruttert av familiemedlemmer.

– Radikalisering skjer sjelden i moskeene, og så å si aldri gjennom anonyme rekrutterere og fremmede, slår Atran fast.

Powered by Labrador CMS