Donald Trump sin pressekonferanse, søndag har fått mye oppmerksomhet. Spesielt ordbruken rettet mot den drepte IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi har skapt reaksjoner. (Foto: Jim Bourg, Reuters/ NTB Scanpix)

Trump fornærmet drept IS-leder, kan drapet utløse hevnangrep?

– Det er ikke utenkelig at de vil ønske å markere styrke ved å ta hevn. Men det er ikke bare spørsmål om de har lyst, men også om de har kapasitet til å hevne seg, sier norsk forsker.

I en tale i Det hvite hus på søndag kunngjorde USAs president Donald Trump at IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi ble drept av amerikanske soldater i Syria. Trump beskrev al-Baghdadi som feig og sa at han «klynket, gråt og skrek» før han døde.

Ekspert forstår at folk reagerer, men sier at det ikke er det verste Trump har sagt.

Lørdag 26. oktober stormet amerikanske spesialstyrker huset der IS-lederen oppholdt seg. De sprengte seg gjennom veggen i huset der al-Baghdadi hadde tilhold. Deretter ble det en skuddveksling og spesialstyrkene oppdaget IS-lederen og sendte hunder etter ham inn i en tunnel. Der skal al-Baghdadi ha utløst en bombe og tatt med tre av sine barn i døden.

Sa at al-Baghdadi døde som en hund

Professor ved NTNU og ekspert i internasjonal politikk, Jo Jakobsen sammenlikner operasjonen mot al-Baghdadi med da al-Qaida-lederen, Osama bin-Laden ble drept under Barack Obama sin presidentperiode

– Jeg har kalt det «Trumps Osama-øyeblikk». Det er et høydepunkt for han når han kan erklære en sånn operasjon for vellykket. Dette er Trumps stolteste øyeblikk og det øyeblikket han bruker mest bevisst for å fremheve seg selv og sin fortreffelighet, forteller Jakobsen

– Han døde etter å ha løpt inn i en tunnel. Han klynket, gråt og skrek hele veien, sa Trump under pressekonferansen om aksjonen mot al-Baghdadi.

Presidenten sier også at IS-lederen døde som en hund.

– Han døde ikke som en helt, han døde som en feiging. Gråtende, klynkende, og skrikende, og han tok med seg tre barn i døden, sa den amerikanske presidenten.

Det at al-Baghdadi «klynket, gråt og skrek» gjentar Trump flere ganger i talen. The New York Times påpeker at ordbruken står i stor kontrast til andre presidenter sin mer nedtonede tilnærming.

Professor på NTNU, Jo Jakobsen mener drapet av al-Baghdadi er en stor triumf for Trump og derfor forstår han delvis ordbruken til presidenten. Foto: NTNU SVT/ Nils Heldal.

Undergraver al-Baghdadis rolle som symbol og leder

Jakobsen forstår reaksjonene på ordbruken, men påpeker at det ikke er det verste som Trump har sagt.

– Trump fremhever seg selv, men samtidig er det objektivt sett en viktig sak. Al-Baghdadi har vært den mest ettersøkte mannen i verden i flere år.

Han tror at ordbruken er et forsøk på å ødelegge tiltrekningskraften som al-Baghdadi har hatt.

– Jeg tror dette er en bevisst ordbruk for å vise at dette er en feiging, dette er ikke en leder man bør følge. Jeg skjønner kritikken mot Trump, men jeg skjønner også ønsket om å undergrave statusen til al-Baghdadi, sier Jakobsen.

Jakobsen mener Trump til tider går for langt i talen han holdt på søndag.

– Trump bruker ord som delvis er litt vanskelig å tro på, som det at al-Baghdadi skrek og bar seg. Det er grunn til å stille seg tvilende til om reaksjonen til al-Baghdadi var som Trump beskriver den. Jeg skjønner motivasjonen til Trump ved å fremstille han som en ynkelig person som var redd i øyeblikket. Det undergraver hans rolle som symbol og leder, sier Jakobsen.

– Det er ikke utenkelig at de vil ønske å markere styrke ved å ta hevn, sier Ole Martin Stormoen. (Foto: NUPI)

Usikker på om drapet kan utløse hevnaksjoner

– Det at lederen forsvinner har ikke nødvendigvis noe å si for IS, som organisasjon. På kort sikt kan jeg tro at det har noe å si for det operative til IS i Irak og Syria, men på lang sikt er det vanskelig å vite, sier Ole Martin Stormoen, terrorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, til forskning.no

Han forteller at forskningen er delt på hva tap av ledere har å si for den langsiktige kapasiteten til terrororganisasjoner.

– Man må anta at de har planlagt for Baghdadis død, sier Stormoen

Stormoen forteller videre at IS fortsatt har en del trekk som er viktige for at gruppen skal kunne bestå. Eksempler på dette er et nettverk av celler, propagandaproduksjon og en ideologisk «merkevare».

– I tillegg kan de fortsatt utnytte de pågående lokale konfliktene og de politiske og sosiale problemer som i utgangspunktet ga ideologien deres grobunn. Samtidig må man huske at IS også står sterkt i deler av Midtøsten og i Vest-Afrika.

Han er også usikker på om drapet kan utløse hevnaksjoner.

– Det er ikke utenkelig at de vil ønske å markere styrke ved å ta hevn. Men det er ikke bare spørsmål om de har lyst, men også om de har kapasitet til å hevne seg. Mye tyder på at de ikke har den kapasiteten akkurat nå, sier Stormoen.

Powered by Labrador CMS