Opprettholder irakiske dødstall

Den amerikanske presidenten George W. Bush forteller at han vil sende flere soldater inn i Irak. Samtidig opprettholdes forskningsresultatene som viste at krigen har tatt rundt 650 000 irakiske liv siden 2003.

- Desember 2006 var den blodigste måneden i det blodigste året i krigen i Irak. Det kuliminerte i amerikansk dødsfall nummer 3 000, og hengingen av Saddam Hussein.

- Disse to dødsfallene, sørgelig symbolske på sin egen måte, blir små i forhold til de daglige rapportene om sivilt blodbad, skriver redaktørene i tidsskriftet The Lancet, i en lederartikkel.

Forsvarer sin forskning

I den samme utgaven av tidsskriftet forsvarer Gil Burnham og hans irakiske kollegaer forskningsresultatene som beregnet at over 650 000 irakiske liv har gått tapt siden 2003, som følge av krigen.

Da studien først ble offentliggjort i oktober 2006, møtte den kritikk fra mange hold. Fra politisk hold i USA, ble studien nærmest karakterisert som ubrukelig.

- Jeg anser ikke dette som en troverdig rapport, sa Bush.

Høyere enn andre beregninger

Noe av argumentasjonen bak kritikken var at tallene var mye større enn andre beregninger.

For eksempel var de mer enn 10 ganger høyere enn estimatet på rundt 50 000 som kom fra den britiskbaserte gruppen bak Iraq Body Count, som blant annet baserer seg på dødsfall rapporter i media.

Studien utløste også en strøm av både faglig støtte og faglig kritikk. Kritikken blir nå imøtegått av studiens forfattere.

- Ingen ønsker å tro

- Det er forståelig at ingen ønsker å tro at 2,5 prosent av den irakiske befolkningen har mistet livet som følge av en invasjon gjennomført på vegne av hver britiske og amerikanske leser, skriver redaktørene i The Lancet.

- Det er imidlertid en forskjell mellom å ønske at situasjonen var mindre alvorlig, og å late som den er det, fortsetter de.

- Ved å vektlegge indirekte dødelighet etter invasjonen, som ikke måles av andre estimater, har Burnham og kollegaene gitt en stemme til tusener av døde irakere, og vist at ødeleggelse av tjenester som muliggjør offentlig helse, som vann, kloakk, elektrisitet og tilgang til sykehus, kan være like dødelig som bilbomber, skriver redaktørene.

- Bør fokusere på infrastruktur

- Den irakiske regjeringen og dens allierte burde fokusere på denne infrastrukturen, og på tjenester som fremmer menneskelig verdighet og helse.

- En slik forpliktelse til å ivareta det irakiske folkets ve og vel på lang sikt, heller enn kortsiktige politiske mål, vil hjelpe til med å vektlegge at helsearbeidere og andre borgere kan gjøre sitt for å bygge et trygt Irak, skriver tidsskriftets redaktører.

I tillegg til kritikken og forfatternes imøtegåelse, trykker The Lancet to uavhengige støtteerklæringer til forskerne i dagens utgave.

Det er ikke bare irakerne som mister liv og helse på grunn av denne krigen. USA invaderte Irak i mars 2003, og i dag har de 132 000 soldater i landet. Over 3 000 amerikanske soldater er drept, og nærmere 23 000 såret siden invasjonen.

Referanser:

The Lancet (lederartikkel): Combating civilian deaths and restoring health in Iraq; 12. januar 2007.

Diverse forfattere (korrespondanse): Mortality in Iraq; 12. januar 2007.

Powered by Labrador CMS