Helsemareritt i Palestina

Helsepersonell kommer ikke fram til sykehusene, syke spedbarn venter i timevis ved grensene, pasienter får behandling bare hvis de binder seg til å drive etterretning. Nå er det nok, skriver ei gruppe leger i tidsskriftet The Lancet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En palestinsk gutt ligger på ei båre mens familien viser tillatelsene sine til journalister. Familien er på vei til et sykehus i Israel igjennom grenseposten ved Erez i den nordlige delen av Gaza-stripa, 27. november 2008. (AP Photo/Adel Hana/SCANPIX)

Siden 2007 har Gaza vært lammet av grenseblokkader og restriksjoner på både import og eksport av penger, varer, tjenester og personell. Dette har ført til at helsesystemet i Gaza har alvorlige problemer med å hjelpe pasientene sine.

Resultatet er igjen en stor økning i mengden palestinere som henvises til helsesentre utenfor Gaza. Men samtidig nektes stadig flere utreise.

Antallet avslag på utreisesøknader økte fra 10 prosent i første halvdel av 2007 til 35 prosent i samme periode i 2008, ifølge rapporten Holding Health to Ransom, utarbeidet av Physicians for Human Rights – Israel.

- Bevegelsesrestriksjonene på grunn av barrierene og kontrollstasjonene, kombinert med behovet for reisetillatelser, forsinker tilgangen til sykehus for både pasienter og helsearbeidere, skriver ei gruppe britiske og italienske leger i siste utgave av tidsskriftet The Lancet

- Vi foreslår å alvorlig overveie målrettet akademisk og handelsmessig boikott, konkluderer de.

Tvinges til etterretning

Legene mener menneskerettighetene brytes både i Gaza og på Vestbredden.

- I motsetning til Gaza, truer ikke Vestbredden Israel med missiler, men området er likevel utsatt for utstrakt underminering av menneskerettighetene, skriver de, og trekker fram flere eksempler på problemer som oppstår når palestinske pasienter og helsearbeidere skal passere grensepostene.

- Vi så 33 uker gamle trillinger som ble forsinket i over fem timer i påvente av reisetillatelser, og så til slutt ble overflyttet uten foreldrene.

- Vi hørte fra Physicians for Human Rights at noen pasienter blir nektet utreise med mindre de samarbeider med sikkerhetstjenesten om å innhente etterretningsopplysninger, skriver legene i The Lancet.

12-åringer for retten

- Vi har hørt om sykehuspersonale som får reisetiden økt fra 30 minutter til over to og en halv time etter at nærmeste kontrollstasjon ble stengt for dem.

- Barn ned i 12-årsalderen blir tiltalt i de israelske militærdomstolene. Den vanligste anklagen mot barn i de militære domstolene er steinkasting, som under militær lov har en strafferamme på inntil 20 år, skriver legene.

Nå håper de at deres internasjonale fagfeller vil vurdere sanksjoner mot den israelske blokaden av de palestinske områdene.

- Denne rapporten er til våre kollegaer over hele verden som kanskje ikke er oppmerksom på denne overlagte undergravingen av menneskerettighetene, både på Vestbredden og i Gaza.

Referanse:

David Worth et al., Health and human rights in the Palestinian West Bank and Gaza, The Lancet, Published online January 9, 2009, DOI:10.1016/S0140-6736(09)60013-1.

Lenke:

Physicians for Human Rights – Israel: Holding Health to Ransom

The Lancet
 

Powered by Labrador CMS