José Baselga og kollegene på laboratoriet hans har utviklet flere kreftmedisiner. (Foto: Memorial Sloan Kettering Cancer Center)
José Baselga og kollegene på laboratoriet hans har utviklet flere kreftmedisiner. (Foto: Memorial Sloan Kettering Cancer Center)

Kjent kreftforsker oppga ikke kommersielle interesser

José Baselga er en av verdens mest kjente brystkreftforskere. I flere forskningsartikler har han ikke oppgitt eierskapet sitt i legemiddelselskaper hvor han selv tjener flere millioner dollar på medisiner.

Det er avisa New York Times, sammen med medarbeidere i organisasjonen ProPublica for gravende journalistikk, som har avdekket at Baselga de siste årene har tjent flere millioner dollar på brystkreftmedisiner.

Slike eierinteresser skal oppgis av forskere når de publiserer forskningsartikler.

Men det har Baselga ikke gjort når han har publisert nye funn innenfor kreftforskning i kjente tidsskrifter som The Lancet og The New England Journal of Medicine.

José Baselga har i dag en sjefsstilling ved Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York. Han er også styremedlem og rådgiver hos kjente legemiddelfirmaer som blant andre Roche og Bristol-Myers Squibb.

Samtidig har Baselga spilt en nøkkelrolle i arbeidet med å utvikle legemidler som har revolusjonert behandlingen av brystkreft, ifølge New York Times.

Mottok 3 millioner dollar fra legemiddelselskap

Mens Baselga var en av to redaktør for tidsskriftet Cancer Discovery, utelot han også her å opplyse om at har mottatt penger fra selskaper knyttet til kreftforskning.

Ifølge New York Times har den kjente kreftforskeren uttalt seg positivt om resultatet av to forsøk på kreftpasienter finansiert av legemiddelselskapet Roche. De samme forsøkene mente flere fagfeller ga skuffende resultater. Baselga skal ha mottatt tre millioner dollar fra Roche som betaling for et selskap der Baselga hadde eierandeler. Deler av beløpet var konsulenthonorar i forbindelse med oppkjøpet.

– Utilsiktede feil

Spanske José Baselga bestrider ikke det som har kommet fram. Men sier at feilene han har gjort var utilsiktede. Baselga peker også på at det er kjent at han har eierskap i flere selskaper som jobber med å utvikle kreftmedisiner.

Ledelsen ved Memorial Sloan Kettering Cancer Center sier i en kommentar at avsløringene er alvorlige og at institusjonen heretter må gjøre en bedre jobb med å sørge for at det blir opplyst om kommersielle interesser når forskere tilknyttet institusjonen publiserer i forskningstidsskrifter.

Powered by Labrador CMS