Avdekker mutasjoner bak livmorhalskreft
Kartlegging av genendringer ved livmorhalskreft kan gi håp om nye behandlingsformer mot kvinnesykdommen.
Genetiske endringer som oppstår ved livmorhalskreft er kartlagt av forskere i Norge, Mexico, USA og Kina. De har gjort viktige funn om hvordan sykdommen oppstår.
Data fra 115 pasienter, hvorav 100 er norske, inngår.
Forskere ved Haukeland universitetssykehus og Universitetet i Bergen har en sentral rolle i studien, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature.
Ved hjelp av genetisk kartlegging har forskere funnet mutasjoner som ikke tidligere er påvist. Enkelte av disse variantene er tidligere funnet i andre kreftformer. Det kan gi håp om nye behandlingsformer mot livmorhalskreft.
Endringer i kreftceller
Forskerne sammenlignet genene i kreftceller med genene i friske celler fra samme kvinne for å finne hvilke mutasjoner eller genendringer som hadde skjedd i svulsten. Slike endringer, som ikke er arvelige, kalles somatiske mutasjoner.
Deretter undersøkte de om tilsvarende endringer fantes hos andre av pasientene.
- Les også: HPV-vaksine hjelper voksne kvinner
Studien påviser åtte nye mutasjoner som ikke tidligere er knyttet til denne kreftformen. En av de nye genendringene er tidligere påvist i forbindelse med brystkreft, og det finnes kjente behandlingsmetoder mot denne mutasjonen.
Det betyr at det kan være håp om at noen pasienter med livmorhalskreft i framtida kan nyte godt av dette.
Mange rammes
Globalt er livmorhalskreft den tredje største kreftformen blant kvinner, og den vanligste blant kvinner under tretti år.
I Norge er forekomsten av livmorhalskreft redusert med 40 prosent siden 1950-tallet, takket være et effektivt screeningstilbud. Kvinner anbefales å ta en celleprøve hvert tredje år.
Tre av fire som får sykdommen overlever, opplyser Kreftregisteret. Det var vel 300 nye tilfeller av livmorhalskreft i Norge i 2011.
- Les også: Få dødsfall på norske sykehus
I mange fattige land mangler screeningprogrammer for livmorhalskreft. Globalt er dødeligheten betydelig høyere enn i Norge.
Internasjonalt samarbeid
Ved siden av de norske pasientene, inngår også data fra en gruppe på 15 meksikanske pasienter.
Professor Helga B. Salvesen ved Haukeland universitetssykehus og Universitetet i Bergen, er en av to forskere som har ledet arbeidet med studien.
Hun sier at denne typen internasjonalt samarbeid er viktig ved genetisk kartlegging av en slik kreftform.
- Ved å analysere data fra ulike befolkningsgrupper, kan vi oppdage mønster i sykdomsutviklingen i hele spekteret av menneskelig genetisk variasjon, sier Salvesen i en pressemelding fra Broad Institute.
Broad Institute er en del av universitetene Harvard og MIT i Boston, USA. Salvesen var gjesteforsker ved instituttet da studien ble gjennomført.
Sammenfall
Forskerne har ennå ikke det fulle og hele svaret på om livmorhalskreft oppfører seg på samme måte i alle land.
Den nye studien viser imidlertid stort sammenfall i genetiske variasjoner mellom de to pasientgruppene i Norge og Mexico.
Fattige land og mellominntektsland har flere tilfeller av kreft enn rike land. Det påpeker forsker Jorge Mendelez ved National Institute of Genomic Medicine i Mexico By.
Likevel blir bare små andeler av verdens samlede innsats brukt mot kreft i disse landene. Internasjonalt forskningsssamarbeid er helt nødvendig for å bedre bekjempe kreft også i fattige land.
HPV-infeksjon
Studien kaster også nytt lys over HPV-viruset (humant papillomavirus), som er den viktigste årsaken til livmorhalskreft.
HPV gir en infeksjon som immunforsvaret vanligvis tar seg av. I noen tilfeller kan viruset bli værende i kroppen og påvirke arvematerialet. Den nye studien viser sammenheng mellom HPV-påvirkede deler av cellenes gener og utviklingen av sykdommen.
- Våre funn tydeliggjør HPVs viktige rolle i utviklingen av livmorhalskreft, noe som igjen understreker betydningen av å bekjempe sykdommen ved å vaksinere mot HPV, sier professor Matthew Meyerson i pressemeldingen fra Broad Institute.
Meyerson har sammen med Salvensen ledet den nye studien. Han er tilknyttet Broad Institute og Dana-Farber Cancer Institute, også det i Boston, USA.
I Norge har jenter på 12 år fra 2009 blitt tilbud gratis HPV-vaksine som del av det norske vaksinasjonsprogrammet.
Referanse:
Akinyemi I. Ojesina et al.: ”Landscape of genomic alterations in cervical carcinomas”, Nature, 25. desember 2013. Se sammendrag.