En ny studie antyder at tidstypen din kan påvirke risikoen for brystkreft. Men bare bitte litt. (Foto: Tomas K / Shutterstock / NTB scanpix)
En ny studie antyder at tidstypen din kan påvirke risikoen for brystkreft. Men bare bitte litt. (Foto: Tomas K / Shutterstock / NTB scanpix)

B-mennesker hadde større risiko for brystkreft, ifølge ny studie

Forskerne bak en ny studie mener tidstypen din påvirker risikoen for sykdom. Men kritikere skriver at virkningen ser ut til å være bitte liten.

Vi har alle ei indre klokke. Den har et omløp på rundt 24 timer og er med på å reguler søvn, våkenhet og en rekke prosesser i kroppen. Men klokka går ikke helt likt for alle.

Morgenfugler – eller A-mennesker – våkner naturlig tidlig, og har sin mest aktive periode tidlig på dagen. I andre enden av skalaen ligger natteravnene – B-menneskene – som sliter om morgenen, men kvikner til når de andre begynner å gjespe.

Tidligere forskning har pekt mot at tidstypen din kan ha innvirkning på flere områder i livet. Studier har for eksempel antydet at morgenfuglene er gladere og gjør det bedre på eksamen.

Og nå kommer altså en ny studie som antyder at tidstypen kanskje kan påvirke risikoen for brystkreft.

Fant at B-mennesker hadde større risiko

Rebecca Richmond og kollegaene hennes ved University of Bristol i Storbritannia har brukt data fra to store register for å undersøke saken. De har sammenlignet tilfeller av kreft med informasjon om deltagernes tidstype.

Forskerne brukte både data fra spørreskjema om søvn og tidsvaner og informasjon om gentyper som er koblet til tidspreferanser.

Etter å ha gjort en rekke statistiske analyser kom Richmond og co fram til at B-mennesker har en litt større risiko for å få brystkreft. De mener at metodene de brukte styrker ideen om at det er en årsakssammenheng mellom tidstype og kreftfare: Altså at det å være natteravn i seg selv fører til økt risiko for sykdom.

Kanskje er det slik at B-menneskene kommer ut av rytme med sin egen indre klokke, fordi i lever i et samfunn som er tilpasset A-mennesker?

Det var imidlertid ingenting i tallene som tydet på at søvnproblemer hadde noen virkning. Om noe, så fant forskerne en svak sammenheng mellom unormalt mye søvn og en økt risiko for kreft.

Ørsmå forskjeller

Hva dette egentlig betyr i praksis, er det imidlertid delte meninger om.

Flere forskere som kommenterer studien på sidene til Science Media Center, kommer med kritiske bemerkninger.

Professor Chris Bunce fra University of Birmingham skriver:

– Denne studien er imponerende i omfang, men de observerte koblingene er veldig små. Det er farlig å antyde for kvinner at det å endre søvnmønster kan gi noen vesentlig forandring i risikoen deres for brystkreft.

Luca Magnani fra Imperial College London påpeker det samme, og John O’Neill fra Laboratory of Molecular Biology går enda lengre. Han skriver:

– Forskjellen er ørliten. Jeg ville helle mot den motsatte tolkningen av den fra pressemeldingen, at det å ha en kvelds-tidstype har veldig, veldig lite å si for risikoen for brystkreft.

Referanse:

R. C. Richmond, m. fl., Investigating causal relations between sleep traits and risk of breast cancer in women: mendelian randomisation study, BMJ, juni 2019.

Powered by Labrador CMS