Menn med prostatakreft som har BMI over 30, ser ut til å ha en fordel fremfor sine slanke og overvektige jevnaldrende.

Flere menn med fedme overlever prostatakreft enn tynne

Pasienter med fedme overlever alvorlig prostatakreft lenger enn både overvektige og normalvektige pasienter, ifølge ny studie. Det kan skyldes at de tåler behandlingen bedre.

Fedme gir økt risiko for å få flere former for kreft. Det gir også økt risiko for å dø av enkelte kroniske sykdommer.

Likevel tyder funn på at høy kroppsmasseindeks kan ha en beskyttende effekt hvis man først rammes av kreft.

Fedme gir økt sjanse for å overleve noen typer kreft.

Denne fordelen kalles fedmeparadokset.

Fedme fordel ved alvorlig prostatakreft

Forskere ved San Raffaele University i Italia ville undersøke om fedmeparadokset også gjaldt menn som var rammet av alvorlig prostatakreft.

Forskerne fulgte 1500 pasienter i tre år.

Mennene ble delt inn i tre grupper etter om de var normalvektige, overvektige eller hadde fedme. De med BMI over 30 ble regnet for å ha fedme.

Da de tre årene var gått, var det flere av pasientene med fedme som fortsatt levde, enn blant dem som veide mindre.

Etter tre år levde fortsatt tretti prosent av mennene med fedme, mot bare tyve prosent av de overvektige eller normalvektige.

Resultatene ble presentert forrige søndag på den europeiske kongressen for urologer. Studien er også publisert i tidsskriftet Nature.

Mennene var 69 år i snitt

Forskerne brukte pasientinformasjon fra studier ved sykehus i Milano og New York.

Alle pasientene hadde en alvorlig form for prostatakreft med spredning. Mennene var 69 år i gjennomsnitt.

Sykdommen var så alvorlig at pasientene verken ble friske av å få prostatakjertelen fjernet eller av hormonbehandling som senker testosteronnivået.

Selv da forskerne justerte for at menn med høy vekt fikk høyere doser av cellegift, fant forskerne at den beskyttende effekten av fedme fortsatt var der.

- Pasienter med fedme og prostatakreft med spredning lever lenger. Dette betyr at kroppsmasseindeks kan brukes til å forutsi hvor lenge disse pasientene overlever, sier lege Nicola Fossati, som er urolog ved San Raffaele University.

Fedmeparadokset er også observert ved andre kreftformer.

Men hva kan så forklaringen på denne sammenhengen være?

Virkning av fettvev eller andre medisiner

- Trolig skyldes dette forholdet mellom fettvev og kreftgenomer, forklarer Fossati i en pressemelding.

Det er også mulig at økt overlevelse kan skyldes hvordan cellegift og andre medisiner virker inn på hverandre, forklarer hun.

Menn med fedme i denne aldersgruppen bruker ofte medisiner mot andre lidelser. Forskerne vet ikke helt hvordan disse medisinene og kreftbehandlingen virker inn på hverandre.

- Uansett vil vi ikke anbefale noen å legge på seg, verken for prostatakreft eller andre sykdommer, understreker Fossati.

Fedme er også en risikofaktor for flere kreftformer og andre sykdommer. Pasienter bør alltid sikte seg inn på en sunn BMI på mellom 18 og 24, sier hun.

Tåler kjemoterapi bedre?

Professor Peter Albers ved Universitetet i Düsseldorf deltok også på forskningskonferansen. Han peker på en annen mulig forklaring.

- Det kan være at pasienter med høyere BMI er i stand til å tåle de skadelige effektene av behandlingen bedre, sier han.

Ved prostatakreft kan dette skyldes den beskyttende virkningen av hormoner som er i fettvev, forklarer han i pressemeldingen.

Fra før er det kjent at friske menn med litt høyere BMI enn anbefalt, kan forvente å leve lenger enn de som er veldig tynne.

- Det er behov for mer forskning for å identifisere de biologiske mekanismene som ligger bak. Inntil denne sammenhengen er bevist, kan vi ikke anbefale endring i behandlingen av pasienter med avansert prostatakreft, sier Peter Albers.

Referanse:

A. Martini mf: The obesity paradox in metastatic castration-resistant prostate cancer. Sammendrag. Nature/Prostate Cancer and prostate deseases, 5. juli 2021.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS