Årsaken til føflekkreft er i hovedsak eksponering fra UV-stråling fra sol og solarium.

Norge har verdens nest høyeste dødelighet av føflekkreft

I 2020 døde 295 personer av føflekkreft i Norge. Det er kun New Zealand som har høyere dødelighet, og det er langt flere som får det nå enn før.

– Selv om forekomsten av melanom, også kalt føflekkreft, er generelt høy i Skandinavia, er det kun Norge som har pallplassering når det gjelder dødsfall, skriver Kreftforeningen i en pressemelding i forbindelse med Hudkreftuken 2022.

Det er flere menn som dør av sykdommen enn kvinner. Forekomsten er like høy blant menn i de andre nordiske landene, men dødeligheten er mer enn 40 prosent høyere i Norge. På verdensbasis er Norge på andreplass når det kommer til dødelighet, kun slått av New Zealand.

– Dette er en pallplassering vi ikke vil ha, og vi må gjøre mer for å oppdage kreften tidligere, spesielt blant menn. Derfor løfter vi dette fram i Hudkreftuken, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Årsaken til sykdommen er i hovedsak eksponering fra UV-stråling fra sol og solarium.

– Vi fant at menn har tykkere svulst ved diagnosen, sammenlignet med kvinner, og at de oftere har spredning, sier forsker Trude Eid Robsahm ved Kreftregisteret.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS