Annonse
Behandlingen er rettet mot pasienter med den arvelig genfeilen BRCA-mutasjon, med høy risiko for å utvikle blant annet eggstokkreft og kreft i yngre alder. Disse pasientene har en gjennomsnittsalder på 52 år. (Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad / NTB scanpix)

Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge

Torsdag ble en ny kreftbehandling godkjent for pasienter i Norge i en begrenset periode. Eksperter kaller den persontilpasset medisin på sitt aller beste.

Publisert

Ifølge VG har den nye behandlingen, medisinen Lynparza (olaparib), vist 70 prosent lavere risiko for tilbakefall eller død hos en testgruppe enn hos dem som fikk placebo. Kreftbehandlingen er godkjent i Europa og USA og ble godkjent torsdag i Norge i en begrenset periode.

– Dette er det største gjennombruddet innenfor gynekologisk kreft på mange år og det største som har skjedd innen kreftbehandling siden immunterapi. Det ligger et stort potensial for en kur, sier professor Line Bjørge ved Universitetet i Bergen.

Behandlingen er rettet mot pasienter med den arvelig genfeilen BRCA-mutasjon, med høy risiko for å utvikle blant annet eggstokkreft og kreft i yngre alder. Disse pasientene har en gjennomsnittsalder på 52 år.

Ifølge beregninger skal medisinen være aktuell for 30–40 pasienter i Norge. Bjørge sier det er håp om at langtidsoverlevelsen for pasientgruppen kan økes fra dagens andel på 20 prosent til 50 prosent.

– Dette er persontilpasset medisin på sitt aller beste: Behandling er rettet mot en gruppe som har en helt spesiell genfeil. Medikamentet angriper målrettet sykdommen med en terapeutisk effekt, sier Bjørge.

De siste årene har merkbart flere kvinner blitt testet for arvelig kreft, også i Norge, trolig en effekt av at den amerikanske skuespilleren Angelina Jolie fortalte om at hun er bærer av det genmutasjonen BRCA-1.

BRCA1-mutasjoner gir mellom 35 til 85 prosent risiko for å utvikle brystkreft og mellom 40 til 65 prosent risiko for å utvikle eggstokkreft.

Powered by Labrador CMS