En ny studie viste at legemiddelet Enhertu stoppet kreftens progresjon i rundt ti måneder, mot fem og en halv måned hos gruppen som fikk normal behandling.
En ny studie viste at legemiddelet Enhertu stoppet kreftens progresjon i rundt ti måneder, mot fem og en halv måned hos gruppen som fikk normal behandling.

Nye brystkreft-funn gleder norske forskere

En ny brystkreft-studie vekker oppsikt under en stor konferanse i USA. Et helt nytt behandlingsprinsipp, sier en norsk overlege.

Ifølge nyhetsbyrået AP er det første gang et legemiddel som skal virke mot et protein som bidrar til utvikling av brystkreft, også er dokumentert å virke på svulster med veldig lave nivåer av dette proteinet – kjent som HER2.

– Dette er en utrolig kjekk dag, sier overlege Hans Petter Eikesdal.
– Dette er en utrolig kjekk dag, sier overlege Hans Petter Eikesdal.

Funnene ble presentert under den årlige konferansen til American Society of Clinical Oncology (ASCO) i Chicago søndag. Studien er publisert i New England Journal of Medicine. Hovedforfatter er Shanu Modi ved Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York.

Kan endre bildet

Ifølge Dagens Medisin kan studien endre bildet når det gjelder behandling av brystkreft. Pasientene har tradisjonelt blitt delt inn i HER2-positiv og HER2-negativ brystkreft. Tidligere studier har kun vist effekt av HER2-rettet behandling for pasientene med HER2-positiv sykdom, skriver nettstedet.

Overlege Hans Petter Eikesdal ved Haukeland universitetssjukehus er til stede på konferansen i Chicago og er overrasket over de positive resultatene.

– Dette er en utrolig kjekk dag. Dette er helt nytt behandlingsprinsipp for HER2-negativ metastatisk brystkreft, sier han til Dagens Medisin.

Nei fra Beslutningsforum

Det dreier seg om legemiddelet Enhertu. Ifølge studien stoppet legemiddelet kreftens progresjon i rundt ti måneder, mot fem og en halv måned hos gruppen som fikk normal behandling.

I november i fjor avgjorde Beslutningsforum for nye metoder at Enhertu ikke skulle innføres til inoperabel eller metastatisk HER2-positiv brystkreft. Begrunnelsen var høy pris og at det ikke var mulig å vurdere relativ effekt i forhold til dagens behandlingsalternativer.

Ifølge nyhetsbyrpet AP er prisen for behandling per måned med Enhertu 14.000 dollar – drøyt 130.000 kroner.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS