Kreftrammede har økt risiko for en rekke skader. Også andre typer skader enn behandlingsskader.  (Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB scanpix.)
Kreftrammede har økt risiko for en rekke skader. Også andre typer skader enn behandlingsskader. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB scanpix.)

- Ingen påviselig effekt av kreftmedisin mot ME

Forskerne velger å gå ut med resultatene på Rituximab-forskningen av hensyn til pasientene.

Publisert

I mange år har norske ME-pasienter ventet på svar fra en norsk studie som skulle vise om kreftmedisinen Rituximab fungerte mot det alvorlige utmattelsessyndromet.

Nå er resultatene klare. Det er ikke mulig å påvise at kreftmedisinen Rituximab hadde effekt på ME-pasientene som deltok i en studien, ifølge Aftenposten.

De foreløpige hovedresultatene ble lagt frem på en ME-konferanse denne uken, men vil ikke bli publisert i et vitenskapelig tidsskrift før i 2018. 

Går ut med resultatene av hensyn til pasientene

Olav Mella, hovedforskeren bak studien, velger likevel gå ut med hovedresultatet av hensyn til pasientene.

Mange av de 152 pasientene som deltok i studiene har fått en placebo-behandling. Det betyr at de ikke fikk kreftmedisinen, men bare trodde at de fikk det. Dette er noe forskere gjør i medisinske forsøk for å være sikre på at det ikke er andre ting enn selve medisinen som gjør at pasientene blir bedre. 

Hvis kreftmedisinen hadde vist seg å ha effekt, ville forskerne ønsket å lage en ny studie. Der skulle pasientene som fikk placebo få Rituximab, dersom det fungerte.

– Når dette ikke var tilfelle, kunne vi ikke la pasientgruppen gå i spenning i månedsvis og vente på at studien ble publisert, sier Mella til Aftenposten

Vil fortsette forskningen på ME

Mella sier til avisen at forskningsgruppen hans vil fortsette arbeidet med pasientrettet ME-forskning, og forskning som skal avdekke de underliggende sykdomsmekanismene. 

– Jeg sa på møtet at studieresultatet betyr at Rituximab, som vi har sagt gjentatte ganger før, ikke bør brukes ved ME utenfor godkjente kliniske studier. Vi er fortsatt interessert i immunbehandling av ME, men vil ikke bruke Rituximab dersom det ikke kan identifiseres en undergruppe av pasienter, for eksempel gjennom en foreløpig ukjent biomarkør, sier Mella til avisen.