BH advarer om brystkreft

En engelsk forsker har utviklet en brystholder som selv skanner brystene dine for kreft. Den kan hjelpe mange kvinner, men likevel vil ingen produsere den.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Visste du

Intelligente tekstiler er ikke bare tekstiler med innebygget elektronikk.

Det er også materialer som har fått en spesialbehandling slik at de for eksempel kan avvise støv og flekker, bli antibakterielle, brann- og flammehemmende og mye mer.
 

En BH som hele tiden holder øye med om du holder på å utvikle brystkreft, ved å sjekke temperaturen i brystvevet.

Det høres ut som noe fra en fjern framtid. Men i virkeligheten har BH-en lenge hengt på kleshengeren hos forskeren som fant den opp.

Den er bare ikke kommet i masseproduksjon enda, på grunn av for store startomkostninger.

Slik er det med mange av de såkalte intelligente tekstilene: De har stort brukspotensial, men de mer avanserte av dem er foreløpig for dyre å produsere.

Det sto helt klart for forskere og andre deltakere ved konferansen «Future Textiles» – framtidens tekstiler – arrangert av Danmarks Grundforskningsfonds Center for Tekstilforskning ved Københavns Universitet.

Kan oppdage brystkreft

BH-en er utviklet for å hjelpe de mange kvinnene verden over som blir rammet av brystkreft. Ofte blir ikke sykdommen oppdaget før den har utviklet seg til et stadium hvor den er vanskelig å behandle.

Professor Elias Siores, som er leder for Centre for Materials Research and Innovation ved University of Bolton, har forsøkt å løse det problemet ved å designe og integrere et nett av mikrobølgesensorer i BH-en.

Disse holder øye med temperaturen i kvinnens brystvev.

Celleaktiviteten, og dermed også temperaturen i vevet som holder på å utvikle kreft, er nemlig høyere enn i friskt brystvev.

Hvis antennene registrerer høyere temperaturer, blir kvinnen derfor advart med en alarm slik at hun vet at det er god idé å foreta en skanning.

Siden BH-en er i daglig kontakt med brystene kan den være et godt redskap for å oppdage begynnende brystkreft, noe man ellers bare kan gjøre ved hjelp av regelmessige skanninger, som bare de færreste får gjort.

Siores mener at BH-en vil være ganske billig å produsere, men der ser ut til – i hvert fall så langt – at produksjonsomkostningene er for høye til at noen vil kaste seg over en masseproduksjon av dette avanserte stykket undertøy.

Danske forskere bak

Den kreftadvarende BH-en er en britisk oppfinnelse, men også i Danmark arbeider man med å integrere teknologi i klær.

Under konferansen «Future Textiles» presenterte det danske sikkerhetsfirmaet Viking Life Saving Equipment blant annet en brannmannsuniform som kan fortelle brannmannen når det er på tide å forlate den brennende bygningen.

Ifølge bedriftskonsulent fra Videncenter for Intelligente Tekstiler ved TEKO i Herning, Anne-Louise Degn Hansen, er det ikke mange slike prosjekter i Danmark, mens forskere i andre land faktisk er kommet langt med utvikling av intelligente tekstiler.

– I Danmark er man ikke i gang med å forske i intelligente tekstiler på det planet som noen av de utenlandske forskerne er i gang med, forteller Degn Hansen.

For tiden prøver hun å få tekstilbransjen til å arbeide sammen med forskerne om utvikling av fremtidens tekstiler.

– Det er et stort potensial for intelligente tekstiler, særlig på helseområdet, sier Degn Hansen.

Vanskelig å bryte gjennom

Likevel har hjernene bak intelligente tekstiler problemer med å sette oppfinnelsene sine i produksjon – ikke bare i Danmark, men også på verdensplan.

Degn Hansen mener produksjonskostnadene fortsatt er for høye for de fleste utviklerne av intelligente tekstiler.

– Den teknologiske utviklingen er fortsatt en utfordring, for selv om tekstilene finnes, koster de for mye å produsere til at det kan betale seg å sette i gang en masseproduksjon, forklarer hun, og peker på grunnen til at etterspørselen på markedet ikke er høy nok:

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com)

– Et av problemene er at de som skal kjøpe produktene ikke vet at de eksisterer. Det er jo bare enkelte tekniske nerder og designstudenter som er blitt presentert for dem, sier hun.

Lenker:

Kontaktopplysninger for Anne-Louise Degn Hansen m. fl. fra Videncenter for Intelligente Tekstiler

Smarte materialer – definisjon, University of Alberta, Canada

Temadagen Future Textiles ved Københavns Universitet

Kontaktopplysninger for professor Elias Siores

 

Powered by Labrador CMS