Magesårbakterie kan beskytte mot slag

Bakterien H. pylori kan gjøre deg syk. Men den ser også ut til å beskytte mennesker mot slag og kreft.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Helicobacter pylori fotografert med elektronmikroskop. (Foto: Janice Carr/Wikimedia Commons)
Helicobacter pylori fotografert med elektronmikroskop. (Foto: Janice Carr/Wikimedia Commons)

For et par tiår siden oppdaget forskerne at bakterien H.pylori står bak magesår hos mennesker. Undersøkelser tyder også på at den øker risikoen for kreft i magen. Men bakterien er slett ikke noen udelt plage.

Nå har et team av forskere sett på forekomsten av en spesielt hissig variant av H. pylori hos over 7000 amerikanere. Dermed har de også kunnet undersøke hva infeksjonen kan ha å si for helsa.

Ikke høyere dødelighet

Deltagerne ble innskrevet i undersøkelsen mellom 1988 og 1994, og ble deretter fulgt opp helt til år 2000.

Nå har Martin Blaser fra New York University og kollegaene hans analysert informasjonen om disse personenes helse.

De konkluderer med at en infeksjon med den hissige H. pylori-varianten ikke ser ut til å ha påvirket den generelle dødeligheten blant bærerne. 

Men når det gjelder risikoen for enkeltsykdommer, ser den derimot ut til å gjøre en forskjell.

Lavere risiko for slag

Undersøkelsen bekreftet koblinga til magekreft: Risikoen for å dø av denne kreftformen var 40 prosent høyere for mennesker som hadde varianten av H. pylori. Men i tillegg fantes det også en mer hyggelig sammenheng.

Deltagerne som var infisert hadde hele 55 prosent redusert risiko for å dø av slag, og 45 prosent redusert risiko for å bukke under for lungekreft.

Det kan være grunn til å tro at bakterien kan gi en slags beskyttelse mot disse lidelsene, mener Martin J. Blaser og kollegaene hans. De understreker likevel at en mulig kobling må undersøkes nærmere før vi kan si noe sikkert.

Referanse:

Y. Chen, S. Segers, M. J. Blaser, Association between Helicobacter pylori and mortality in the NHANES III study, Gut, 8. januar 2013.

Powered by Labrador CMS