Klimaendringer og skogbranner

Skogbrannforsker Oddvar Skre mener nordmenn bør forberede seg på både hyppige skogbranner og insektangrep i årene som kommer.

- Studier fra Alaska og Nord-Canada viser at temperaturendringene har ført til høyere fare for skogbrann og dermed flere insektangrep fordi trærne har mye mindre motstand, sier Skre til Bergens Tidende.

- Til nå har vi ikke sett det i Skandinavia, men brannene i helgen er et forvarsel om at det kommer flere, sier professoren, som tidligere har vært ansatt ved Norsk institutt for skogforskning, og nå er ansatt ved universitetet i Oulu i Finland.

- Branner blir et vanligere syn på samme måte som vi opplevde det motsatte ekstremtilfellet med flom i fjor høst - også det er resultat av klimaendringene, sier Skre, som understreker at skogbranner kan ha positive effekter om vi lærer oss å kontrollere dem.

Også klimaforsker Ketil Isaksen ved Meteorologisk institutt ser sammenheng mellom klimaendringer og det økende antall skogbranner.

- Det vi opplever på Vestlandet om dagen er ikke noe særegent. Det foregår en naturlig syklus i naturen, og slik har det vært til alle tider. Likevel kan vi se en tydelig kobling mellom skogbranner og forandringer i klimaet, sier han.

Temperaturen i Norge har steget de siste 20 årene, og forskerne forventer at den vil fortsette å stige. Dermed vil også faren for skogbranner øke i år med lite snø, fordi det da er tørrere på bakken.

(NTB)

Powered by Labrador CMS