Satellittovervåkning viser issmelting i Arktis

Dårlige nyheter for det hardt pressede arktiske dyrelivet.

Fakta

ESAs CryoSat-2-satellitt sender mikrobølger ned mot isen for å beregne tykkelsen. Siden forskerne kjenner arealet, kan de beregne volumet av isen.

 

Loading…

 

Siden 2003 har ESAs satellitter tatt bilder som illustrerer hvordan isdekket i havet i Arktis er blitt mindre og mindre år for år. Faktisk var isdekket 36 prosent mindre i høstperioden i 2012 i forhold til høsten 2003. I vinterperioden er reduksjonen 13 prosent.

Dette har stor betydning for de dyrene som lever i området. Både leve-, yngle- og jaktområder forsvinner.

Satellittbildene viser at isdekket krymper i alle sesonger, men særlig om sommeren. I september 2012 var området isen dekket det minste på tre tiår, bare 3,61 millioner kvadratkilometer, litt under halvparten av arealet til Australia.

Resultatet er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Geophysical Research Letters.

4300 kubikkilometer i minus

En del av forskerteamet studerte bildene fra bilder fra ESAs CryoSat-satellitt, tatt i perioden 2010–2012. Modellen over istapet kan man se i videoen ovenfor.

Forskerne kan se at isen dekker et mindre område, og at den har blitt tynnere. Dermed kan de regne ut volumet av is som har smeltet vekk. De mener 4300 kubikkilometer har smeltet siden 2008. Det er 1500 kubikkilometer hvis man sammenligner vinterperioder.

Referanse:

CryoSat-2 estimates of Arctic sea ice thickness and volume, Geophysical Research Letters, 2013, doi: 10.1002/grl.50193

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS