Et fly slipper vann over et brannherjet område ved Pedrógão Grande i Portugal i midten av juni. (Foto: AP, NTB scanpix)

Klimaendringer øker risikoen for hetebølger og skogbranner

Global oppvarming gjorde hetebølgen i Portugal i juni ti ganger mer sannsynlig, ifølge forskere. Varmen medvirket til en skogbrann hvor 64 mennesker omkom.

Mange lokale faktorer bidro til brannene som herjet i de sentrale delene av Portugal i midten av juni.

Myndighetene ble kritisert for å ha tillatt planting av altfor mange eukalyptustær, som brenner svært godt hvis de antennes.

Men ekstremt høye temperaturer økte også risikoen for brann. Da et lynnedslag antente flammene i området Pedrógão Grande, var det så varmt at regnet fra tordenskyene fordampet før det traff bakken.

En gruppe klimaforskere har sett nærmere på hetebølgen, og for et par uker siden kom de med sin konklusjon: Sannsynligheten for så kraftig varme i Portugal er blitt ti ganger høyere som følge av klimaendringene.

Flere land

Uvanlig høye temperaturer i Spania, Frankrike, Sveits, Nederland og England i samme periode kan også ha vært påvirket av den globale oppvarmingen.

Heten i Spania i juni var ti ganger mer sannsynlig som følge av den menneskeskapte oppvarmingen, ifølge forskerne. I de andre landene var sannsynligheten fire ganger høyere enn den ville vært i en verden uten klimaendringer.

Forskerne tilhører prosjektet World Weather Attribution, hvor formålet er å undersøke sammenhengen mellom klimaendringer og konkrete værhendelser. Universitetet i Oxford og det meteorologiske instituttet i Nederland bidrar til prosjektet.

Rekorder i Spania

Hetebølgen i juni rammet store deler av Europa, og i England kom det meldinger om asfalt som smeltet i varmen. Også så langt unna som i Kroatia og Russland var det uvanlig varmt.

I Portugal lå temperaturene rundt 40 grader. Én av flere skogbranner brøt ut i Pedrógão Grande, og mange av dem som omkom, brant i hjel i bilene sine mens de prøvde å komme seg unna.

Også i juli har det vært ekstremt varmt i Spania, og sju byer satte ny varmerekord i forrige uke. I Moron de la Frontera, hvor en veiarbeider trolig døde av heteslag, ble det målt 43 grader.

Bønder rammes av tørke

Klimaforskerne forventer at makstemperaturene vil fortsette å stige de neste tiårene, i takt med utslippene av klimagasser.

Mange av landene ved Middelhavet kan bli hardt rammet av klimaendringene, siden «langtidsvarselet» her er mindre regn i deler av året – i tillegg til høyere temperaturer.

En av de verste tørkeperiodene på flere tiår har i år rammet Spania og Italia. Mange bønder har mistet avlingene sine, og produksjonen av italiensk olivenolje ventes å falle 60 prosent, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I Castilla y León, en av de viktigste regionene for kornproduksjon i Spania, anslås det at mellom 60 og 70 prosent av avlingene er gått tapt.

Skogbranner, som i utgangspunktet er forholdsvis vanlig i Sør-Europa om sommeren, ventes også å bli et større problem når klimaet blir varmere og tørrere.

Denne uken pågår det skogbranner i flere land ved Middelhavet, blant annet i Italia, hvor det både er tørke og uvanlig varmt.

Powered by Labrador CMS