Annonse

Klimaendringer gir dyrere kaffe

Produksjonen av kaffe har gått ned mange steder i Latin-Amerika som følge av økte temperaturer og uforutsigbart regn. Det er særlig Arabica kaffen som er truet av klimaendringer.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Arabica kaffe

Arabica er en kaffeart som har vokst i Arabia i over 1000 år.

Arabica er den første kaffetypen som ble gjort drikkbar.

Arabica regnes som den kaffearten som produserer best kaffe. Den inneholder mindre koffein enn andre typer.

Gourmetkaffe inneholder nesten bare Arabica av høy kvalitet, det gjelder blant annet colombiansk Arabica.

Colombia er verdens nest største produsent av Arabica, etter Brasil.

(Kilde: wikipedia)

 

Kaffeplanter trenger den riktige kombinasjonen av temperatur, regn og tørke for at bønnene skal modnes skikkelig og beholde smaken.

Varmere og våtere vær betyr også gode tider for skadedyr og sopp som lever på kaffeplanten.

- Kaffeproduksjonen er truet av global oppvarming. Utsiktene for Arabica kaffen er særlig dårlig, sier Peter Baker til New York Times.

Baker er kaffespesialist ved CABI, en internasjonal jordbruks- og miljøorganisasjon i Storbritannia.

70 prosent nedgang i produksjonen

Mange kaffebønder i Latin-Amerika har merket endringer i klimaet på sine avlinger. New York Times har besøkt en familie som har drevet med kaffe i Cauca-regionen i Colombia i flere tiår.

Her er produksjonen av kaffebønner 70 prosent lavere i dag enn for fem år siden.

Colombia produserte mer enn 12 millioner 60 kilos kaffeposer i 2006, og hadde et mål om 17 millioner for 2014. Men utviklingen har gått motsatt vei. I fjor produserte landet ni millioner poser kaffe.

Dyrere kaffe latte

(Foto: Colourbox)

Nedgangen i Arabica bønner merkes også i supermarked og kafeer i form av at kaffen er dyrere.

Selskaper som Maxwell og Folgers har økt kaffeprisene med 22 prosent siden i fjor.

- Overskuddet til kaffekjeder som Starbucks og Green Mountain har blitt mindre. Prisen på Arabica har økt med 85 prosent siden juni i fjor på grunn av bekymring over avlinger, ekstremvær og kvaliteten på bønnene i fremtiden, sier George Kopp, analytiker ved the International Futures Group i Chicago til avisa.

Varmere vær og mer regn

Colombia er etter Brasil den største Arabica produsenten i verden.

Temperaturen i landets kaffeområder har steget med 0,56 grader celcius de siste tretti årene. I noen fjellregioner har økningen vært dobbelt så høy, ifølge Cenicafé som er Colombias nasjonale forskningssenter på kaffe.

- Dette kan utgjøre en stor forskjell for kaffeplanten. Selv om temperaturen øker bare litt, kan det forstyrre veksten og føre til mer sykdom, sier Néstor Riaño ved Cenicafé.

Høyere temperaturer gjør at knoppene på kaffeplanten ikke utvikler seg, eller frukten modner for fort til å få optimal kvalitet. Varme fører også med seg sopp som ikke overlever det tidligere kalde været i fjellende.

Det har dessuten regnet 25 prosent mer enn gjennomsnittlig de siste årene.

Kraftige regnbyger ødelegger Arabica blomstene. Det blir også sjeldnere med to uker uten regn, noe som ifølge bønder er nødvendig for at Arabicaplanten skal blomstre i det hele tatt. Bønnene bruker omtrent 7 måneder på å modne.

Økende etterspørsel

Selv om utsiktene for noen av de beste kaffebønnene ser dårlige ut, er etterspørselen internasjonalt stigende.

Det skyldes ifølge New York Times at middelklassen i Brasil, India og Kina er i vekst og de har fått smaken på kaffe.

Men The Specialty Coffee Association of America mener den store nedgangen i produksjonen gjør at man kan stille spørsmål om spesialkaffens eksistens.

Den colombianske kaffen er stort sett gourmet-variasjoner av Arabica kaffe.

Også kaffeekspert Peter Baker ved CABI advarer mot ubønnhørlig nedgang i kaffeproduksjonen hvis det ikke gjøres mer for å utvide produksjonen globalt.

Powered by Labrador CMS