Røyk stiger opp fra vulkanen Agung på Bali tirsdag. (Foto: AP, NTB scanpix)
– Vulkanen på Bali får trolig et større utbrudd
Det kommer trolig et større utbrudd fra vulkanen Agung på Bali, advarer myndighetene i Indonesia. Askeskyen kan påvirke jordens klima, ifølge eksperter.
Tidligere har indonesiske vulkaneksperter sagt at de ikke ventet noe stort utbrudd fra fjellet, som de siste dagene har spydd ut aske og røyk.
Tirsdag ble det imidlertid opplyst at vulkanen har gått inn i en «kritisk fase».
– Den ligger an til å få et større utbrudd, sa I Gede Suantika fra det indonesiske senteret for vulkanologi og håndtering av geologisk risiko.
Han la til at jordskjelvene ved vulkanen er så kraftige at måleresultatene havner utenfor skalaene ekspertene bruker.
Vulkanen hadde siste store utbrudd i 1963. Da mistet rundt 1600 mennesker livet.
Askefaste beboere og turister
Nesten 100 000 mennesker som bor innenfor en radius på 10 kilometer fra vulkanen har fått beskjed om å evakuere etter flere mindre utbrudd. Myndighetene på øya har utvidet stengingen av flyplassen i ytterligere 24 timer, fram til onsdag morgen lokal tid, av frykt for at flyenes motorer kan bli kvalt av tykk vulkansk aske.
Tirsdag var nesten 60 000 passasjerer rammet, om lag samme antall som dagen i forveien. Uten fly må man reise i flere timer med bil og båt for å ta seg til nærmeste flyplass som ligger på en annen øy.
Dermed ligger det an til et logistikkproblem av dimensjoner.
– Hvis dette blir mye verre, blir det vanskelig å tenke seg situasjonen videre. Man har et stort befolket område, nesten 1 million mennesker i Denpasar og området rundt. Det er svært vanskelig å se for seg hvordan man kan flytte på disse menneskene, sier vulkanekspert Richard Arculus ved Australian National University.
Global påvirkning
Indonesia har over 120 aktive vulkaner og aske i luften stanser flytrafikken både på Bali og andre øyer flere ganger hvert år. Men denne gang kan askemengdene i luften bli langt mer omfattende enn det man har vært vant til. Man må tilbake til det eksplosive utbruddet i 1963, mener vulkanekspert David Pyle ved Oxford University.
Pyle og andre eksperter mener vulkanen Agungs aktivitet nå ligner på hvordan vulkanens aktivitet den gang bygget seg opp. Da ble det kastet ut så store mengder aske, gasser og stein slik at den globale gjennomsnittstemperaturen falt mellom 0,2 og 0,3 grader i et helt år etterpå.
– Det vi ser i øyeblikket er små eksplosjoner der varm gass og biter av smeltet stein og aske kastes ut. Sannsynligheten for et stort utbrudd er høy, men det kan ta noen dager eller uker før det skjer, sier han.