Nye advarsler om klima

- Det er fare for at mange av dagens tendenser kan forsterkes. Risikoen for raske eller irreversible klimaendringer øker, mener forskere i fellesuttalelse etter konferansen Climate Change.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fellesutalelsen ble offentliggjort på en pressekonferanse torsdag. Motiv fra pressekonferansen, med PhD Miguel Esteban, Dr. Marc Hanewinkel, Dr. Tord Kjellström og Dr. Terry Barker. (Foto: Lizette Kabré)

På konferansens avslutningsdag la de fram en uttalelse, bestående av seks punkter, til verdens politiske ledere.

Klimakonferansen har pågått fra 10. til 12. mars, med fokusområdene risiko, utfordringer og beslutningstaking. Mer enn 2500 delegater fra rundt 80 land har deltatt i København.

Fellesuttalelsen fra forskerne ble overlevert til den danske statsminister, Anders Fogh Rasmussen, og skal videre inngå i en mer omfattende rapport som publiseres i juni.

- I ferd med å bli virkelighet

Fellesuttalelsen advarer mot konsekvensene av klimagassutslippene.

- Nylige observasjoner bekrefter av ved fortsatt høye utslipp, vil worst case-scenarioet fra IPCC, FNs klimapanel, være i ferd med å bli virkelighet, lyder ett av budskapene fra forskerne.

- En rekke parametre viser at klimasystemene allerede beveger seg utenfor mønstrene for naturlig variasjon, fortsetter de. 

- Slike parametre omfatter blant annet gjennomsnittlig overflatetemperatur, økning i havnivåene, selve dynamikken i hav og is, surhetsgrad i sjøen, og forekomst av ekstremvær/naturkatastrofe.

Les mer om uttalelsen her.

- Det er en risiko for at mange av dagens tendenser vil forsterke seg, og at dette vil føre til plutselige eller irreversible endringer i klimaet, hevder de videre.

- Klimaavtale haster

Nye data for økningen i havnivå og avskoging i Amazonas skaper økt bekymring.

En studie fra britiske meteorologer har eksempelvis konkludert med at 75 prosent av trærne i regnskogen vil forsvinne hvis verden opplever tre graders tremeraturøkning på 100 år, skriver BBC News.

Anders Fogh Rasmussen, Danmarks statsminister, taler på avslutningsdagen til konferansen Climate Change 2009 i København. (Foto: Lizette Kabré)

Samtidig ble det også vist til at IPPCs beregninger for havnivåene allerede begynner å bli utdaterte.

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen uttalte på konferansen at en global klimaavtale haster mer enn noensinne, melder NTB.

Forskernes uttalelse skal brukes under de politiske forhandlingene på FNs klimatoppmøte i København, som avholdes i desember. Da skal verdens klimaforhandlere og statsledere prøve å bli enige om en ny global klimaavtale.

- Vi må og skal nå fram til en avtale her i København i desember. Vi må sette langsiktige mål, og de rike må hjelpe de fattige. Grønn vekst er fremtiden, og hvis vi feiler, så faller vi, sa Fogh på konferansen, ifølge NTB.

- Verden må handle nå dersom vi skal unngå voldsomme og katastrofale følger av de menneskeskapte klimaendringene, påpeker han.

- Særlig fattige land utsatt

Forskerne påpeker at særlige fattige land og befolkningsgrupper, samt midlertidige bosettinger av ulik art, er spesielt utsatt for klimaendringer.

Som et konkret eksempel trekker de fram at en temperaturøkning på 2 grader celsius  kan bli svært problematisk.

(Illustrasjonsfoto)

De mener videre at raske, vedvarende og effektive tiltak basert på koordinert global og regional handling er påkrevd for å hindre ”farlige klimaendringer”, uansett hvordan disse måtte defineres, hevdes det videre.

Selv relativt beskjede temperturøkninger vil påvirke millioner av menensker, særlig i u-land, advarer forskerne, skriver BBC News.

Forskerne bak de seks punktene mener det ikke finnes noen unnskyldining for å stå på sidelinjen.

- Vi har allerede mange verktøy og tilnærmingsmåter, innen både økonomi, teknologi, atferd og ledelse, som vi på en effektiv måte kan møte klimautfordringene med, mener forskerne i uttalelsen.

- Bredt og intenst

Men; verktøyene må implementeres bredt og intenst slik at vi kan oppnå de samfunnsmessige endringer som er påkrevd for å dekarbonisere ønomomien, heter det.

Forskerne mener det eksisterer en sløvhet i de eksisterende sosiale og økonomiske systemene som man må få bukt med.

- Et økt krav må bygges i befolkningen om at myndighetene må bekjempe klimaendringer, mener forskerne.

De seks punktene levner ingen tvil om at forskerne er bekymret, selv om bildet ikke er helsvart.

– Alt er ikke verre enn vi trodde. Den globale temperaturen stiger faktisk som forventet. Men det er andre forhold vi ikke forstår så godt. Issmelting for eksempel.

- Det ser ut til at dét går verre enn vi trodde, og den skrumpende arktiske havisen forsvinner også fortere enn vi hadde forventet, sier en tyske professoren Stefan Rahmstorf, ifølge NTB.

Les mer:

BBC News: Climate fears ‘being realised’

Climate Change: Hjemmesiden til konferansen

Powered by Labrador CMS