Den lille byen Lytton i British Columbia brant ned til grunnen under hetebølgen i Canada og USA nylig.

Forskere: Hetebølgen i USA og Canada umulig uten klimaendringer

Hetebølgen i det nordvestlige USA og vestlige Canada i slutten av juni ville vært så godt som umulig uten klimaendringene, mener ledende klimaforskere.

Forskerne i gruppa World Weather Attribution sier at klimaendringer som skyldes utslipp, gjorde hetebølgen minst 150 ganger så sannsynlig.

Regionen opplevde nye ekstreme temperaturrekorder, flere grader høyere enn tidligere rekorder. I Lytton i British Columbia ble det notert 49,6 grader.

– Det er absolutt ingen tvil om at klimaendringer har spilt en rolle her, sa Friederike Otto fra Oxford-universitetet på en pressekonferanse.

Forskerne analyserte historiske observasjoner og datamodeller for å sammenligne klimaet i dag, som er 1,2 grader høyere enn mot slutten av 1800-tallet, med klimaet i tidligere tider.

Heten i juni var langt utenfor historisk observerte temperaturer. Med det klimaet vi har i dag, skulle en slik hetebølge inntreffe hvert tusende år, men om den globale temperaturen stiger med 2 grader, slik den vil om dagens trend fortsetter, vil den skje hvert femte eller sjette år og være enda 1 grad celsius varmere.

Forskerne frykter at klimasystemet nå har passert et vippepunkt der global oppvarming nå fører til en enda raskere økning av ekstreme temperaturer enn det som er observert hittil.

Ny hetebølge og advarsler om ekstremvarme i California

Brannmannskaper kjemper mot en voldsom skogbrann som herjer i Nord-California under en ny hetebølge vest i USA. 54,4 grader er målt i Death Valley.

Temperaturen ble målt i nasjonalparken sør i California fredag, og meteorologene advarte om at det kunne bli like varmt lørdag. Dersom målingen bekreftes, tangerer den en måling i samme ørkenområde i august i 2020.

Enkelte mener dette er den varmeste temperaturen som er målt på troverdig vis på jorda.

Offisielt ble den globale varmerekorden satt i 1913, da det ble målt 57 grader i Furnace Creek i Death Valley.

Den store skogbrannen Beckwourth Complex er et resultat av to branner som slo seg sammen etter å ha blitt utløst av lynnedslag. Brannen viser ingen tegn til å avta på vei nordøstover fra Sierra Nevada.

(©NTB)

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS