Hans Joachim Schellnhuber på EAT-konferansen i Stockholm i 2015. Schellnhuber er fysiker og grunnlegger av Potsdaminstituttet for forskning på konsekvenser av klimaendringene. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)
Hans Joachim Schellnhuber på EAT-konferansen i Stockholm i 2015. Schellnhuber er fysiker og grunnlegger av Potsdaminstituttet for forskning på konsekvenser av klimaendringene. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

Tysk forsker: – Vi kjører planeten rett i bakken

Mangelen på handling i kampen mot klimaendringene er vanvittig, ifølge den tyske forskeren Hans Joachim Schellnhuber.

Publisert

– Knapt noen land gjør nok, sier Schellnhuber til nyhetsbyrået DPA på det store klimamøtet i Polen.

Han mener det er en «vanvittig» avstand mellom det som trengs og det som gjøres i kampen mot klimaendringene.

Fakta om globale klimaendringer

* Gjennomsnittstemperaturen på jorda ligger nå omtrent 1 grad over nivået på slutten av 1800-tallet. Noen deler av verden opplever raskere temperaturøkning enn andre.

* Mesteparten av økningen siden 1950-tallet er høyst sannsynlig menneskeskapt, ifølge FNs klimapanel (IPCC).

* Menneskenes påvirkning på klimaet skyldes i hovedsak utslipp av CO2, metan og andre klimagasser som forsterker atmosfærens naturlige drivhuseffekt.

* Utslippene stammer fra forbrenning av kull, olje og gass, avskoging, landbruk og industriprosesser. Dette kommer i tillegg til utslipp av klimagasser fra naturlige kilder.

* Økende temperatur på jorda fører til stigende havnivå, nye nedbørsmønstre, tørke, flom og utryddelse av arter. Bebodde områder risikerer å bli oversvømt, og verdens matproduksjon kan bli truet.

* Endringene i klimaet ventes å bli kraftigere i løpet av de neste tiårene.

(Kilder: IPCC, NASA, NOAA, NTB)

– Vi kjører planeten rett i bakken, sier Schellnhuber, som tilsynelatende sammenligner jorda med et fly for å beskrive utviklingen.

Til tross for et kvart århundre med klimaforhandlinger fortsetter de globale klimautslippene å øke. Foreløpige beregninger tyder på at økningen i år blir større enn i fjor. Forskere advarer mot dramatiske klimaendringer hvis ikke utslippene kuttes raskt.

Schellnhuber, som har vært rådgiver for Tysklands statsminister Angela Merkel, er usikker på om de internasjonale klimaforhandlingene har noen hensikt lenger. Grunnen er mangelen på framgang.

– Når jeg møter unge folk, sier jeg: Framtiden deres blir stjålet. Er dere ikke rasende, er dere ikke sinte?

Klimaforhandlingene i Polen skal egentlig avsluttes fredag. Men mange spørsmål er fortsatt uløst, og det ventes at forhandlingene vil gå på overtid.