Utvinning av råvarer, som her ved smelteverket i Nikel i Russland, står for halvparten av alle klimautslipp, ifølge FN. (Arkivfoto: Skjalg Fjellheim)

Halvparten av utslippet av drivhusgasser stammer fra råvareutvinning

Utvinning og foredling av råmaterialer, olje og mat står for halvparten av utslippene av verdens klimagasser, viser en ny FN-rapport.

Rapporten ble lagt fram på FNs miljøtoppmøte i Kenyas hovedstad Nairobi tirsdag. Ved å sammenstille mange datakilder har forfatterne av rapporten kommet med et tydelig budskap: At vi drastisk endrer måten vi utnytter verdens råvarer på, eller risikerer en dramatisk kollaps.

Verdens forbruk av vann, mineraler og fossilt brensel er tredoblet siden 1970. Nå råder forskerne voksende økonomier som Kina og India til ikke å utvikle seg på samme måte som industrilandene har gjort.

– Ingen sier at mindre utviklede land skal nektes fremgang. Spørsmålet er om de kan greie det på en annen måte, og med færre negative konsekvenser, enn vi har gjort det på, sier leder Janez Potocnik i FNs internasjonale ressurspanel for miljø.

Rapporten avdekker at bruken av fossilt brensel har økt med 6 milliarder tonn årlig i 1970 til 15 milliarder tonn i 2017. På samme måte har bruken av vann til landbruk og industri økt mer enn befolkningsveksten skulle tilsi.

Bruken er heller ikke jevnt fordelt mellom landene. Mens rike land årlig bruker 27,1 tonn råmaterialer per innbygger, er tilsvarende bruk bare 2 tonn i utviklingslandene.

Hvis denne utviklingen får fortsette uforandret, vil mengden drivhusgasser, som bidrar til global oppvarming, øke med 43 prosent innen 2060.

Powered by Labrador CMS