Nigardsbreen, som er en brearm av Jostedalsbreen, har trukket seg tilbake en kilometer siden 1963. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)
Nigardsbreen, som er en brearm av Jostedalsbreen, har trukket seg tilbake en kilometer siden 1963. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)

Forsker: Turisme er ødeleggende for isbreene

Reiselivet bruker millioner på å markedsføre landets isbreer på andre siden av verden. Men økt turisme er breenes egen verste fiende, mener forsker.

– Vi har isbreer som smelter og vi vet det skjer på grunn av klima- og temperaturendringer. Samtidig prøver vi å selge breene med «kom å se de før de forsvinner» til folk hvor transporten deres bidrar til å øke problemet, sier Karen Richardsen Moberg ved Vestlandsforsking til NRK.

Hun viser til at en person som flyr tur/retur Beijing-Oslo slipper ut like mye CO₂ som en gjennomsnittlig nordmann gjør på seks måneder.

Klimaforskeren får støtte av Steinar Burheim som jobber som guide på Nigardsbreen i Jostedalen. Han forteller til NRK at det stadig blir vanskeligere å finne en god rute opp fordi breen smelter.

Siden 1963 har brefronten trukket seg en kilometer tilbake. Bare i fjor smeltet 81 meter, ifølge NVE.

– Det er et paradoks, og det sier jeg til turistene. Jo lengre de flyr for å komme hit å se breen, jo lengre blir gåturen opp til brefoten, sier Bruheim.

Han forteller at det de siste årene har vært en økning av turister fra Asia for å besøke breen.

– Det er greit nok å drive miljøvennlig, men det er bare et plaster på såret. Reisende langveisfra er ikke bra for klimaet, sier han.

Powered by Labrador CMS