Denne mannen kjølte seg ned med vann fra en brannhydrant under en hetebølge i New York i fjor. Mange varmerelaterte dødsfall kommer som en følge av global oppvarming.

Global oppvarming står for 1 av 3 varme­relaterte dødsfall

Mer enn en tredel av varmerelaterte dødsfall skyldes klimaendringer, sier forskere i en ny studie. De har sett på helseeffektene av global oppvarming.

En ny internasjonal studie, gjort av et team på 70 eksperter, er en av de første og største som ser på helsekonsekvenser, ikke naturkatastrofer, som allerede har skjedd som følge av global oppvarming.

Forskerne sier at det ikke er økning i temperaturen alene som fører til disse dødsfallene, men hetebølgene. De har sett på hvor lenge de varer, hva temperaturen er om natten, luftfuktighet og om folk klarer å tilpasse seg dette.

Arbeidere hviler på bakken i Karachi i Pakistan 18. mai da deler av Pakistan opplevde en hetebølge.

Studien er publisert i Nature Climate Change og tok for seg 732 ulike steder i 43 land på alle kontinentene. De kom fram til at 37 prosent av alle varmerelaterte dødsfall direkte skyldes menneskeskapt global oppvarming.

Tallet er et gjennomsnitt, og varier mellom landene:

I for eksempel USA, Spania, Frankrike og Storbritannia ligger prosentandelen mellom 35 og 39 prosent, mens i Mexico, Sør-Afrika, Chile og Vietnam ligger på 40 prosent. For Brasil, Colombia, Peru og Filippinene ligger tallet på 60 prosent eller mer.

Forskerne sier at dette utgjør mer enn 100 000 varmerelaterte dødsfall per år.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS