Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Ekstrem luftforurensning i Asia forandrer verdens vær og klima, argumenterer forskere fra NASA og Texas A&M University i siste utgave av Nature Communications.
- Modellene viser tydelig at forurensning som stammer fra Asia påvirker den øvre atmosfæren og den ser ut til å gjøre stormer og sykloner sterkere, sier professor Renyi Zhang i ei pressemelding.
Påvirker skydannelse
De siste 30 åra har Asias – og særlig Kinas – raskt voksende industri gitt betydelige problemer med luftforurensning. Nivåene av forurensning i kinesiske byer som Beijing er ofte over hundre ganger høyere enn WHOs grenser for akseptabel luftkvalitet.
Og disse stoffene påvirker altså også vær og klima. Sot og andre partikler kan fange opp sollys, og dermed påvirke innstrålinga av solenergi til overflata.
I tillegg har slike partikler innvirkning på dannelsen av skyer, både når det gjelder hvor mye skyer det blir og hvor mye nedbør de slipper fra seg, skriver forskerne.
Tidligere studier har pekt mot at det har blitt merkbart mer skyer og nedbør nord i Stillehavet de siste tiåra, antagelig som følge av økende mengder forurensning fra Asia.
Nå har Zhang og kollegaene laget modeller av forurensning og vær, for å finne ut om fenomenene virkelig henger sammen.
Kan gi sterkere stormer
Forskerne gjorde to simuleringer av værsystemene i Stillehavet. Den ene med ren luft og den andre med forurenset luft. Så sammenlignet de resultatene med de virkelige målingene av syklonaktiviteten i området.
Resultatene tyder på at luftforurensning fra Asia har hatt en sterk effekt på stormsystemene i det nordlige Stillehavet i de siste 30 åra. Den kan ha ført til sterkere sykloner. Forskerne mener det er sannsynlig at forurensningen fra Asia også spiller en viktig rolle for været over Nord-Amerika.
- Denne forurensningen påvirker skyformasjon, nedbør, stormintensitet og andre faktorer og influerer til syvende og sist klimaet, sier Zhang.