Fiskerens for prompekuer

Kuene kan rynke på mulen så mye de vil – en slump fiskeolje i dietten kan redusere metanutslippet fra dyra, i følge irske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Storfeet kan ikke noe for det, men det slipper ut miljøskadelig metangass. (Foto: www.colorbox.no)"

Det er ikke lenger bare vrange barn som kan ha nytte av en skje tran tredd ned i halsen, skal vi tro forskere ved University College Dublin.

Så lite som to prosent fiskeolje i føden til klodens kyr kan nemlig redusere metangassutslippet fra de klovklakkende dyra, mener de.

- Fiskeoljen påvirker de metanproduserende bakteriene i fordøyelsesdelen av kuas mage, og fører til mindre utslipp, sa Lorraine Lillis på et møte i det britiske Society for General Michrobiology.

I Norge bruker man allerede fettsyrer som rapsfett i kuforet, men man er stadig åpne for det ideelle foret som kan redusere utslipp maksimalt også her til lands.

- Ikke dumt

- Jeg blir ikke forundra hvis det viser seg at fiskefett er effektivt i denne sammenhengen. Fiskefett består av lange umetta fettsyrer, og bakteriene som produserer metan i vommen er ofte ømfintelige for slike fettsyrer.

"Odd Magne Harstad. (Foto: Universitetet for miljø og biovitenskap)"

Det sier Odd Magne Harstad, som er professor og leder av forskergruppa ”Drøvtyggerfysiologi og –ernæring” ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås.

-At en fettsyre er lang betyr at fettsyren har 18 eller 20 karbonatomer, og flere dobbeltbindinger.

- I forhold til bakteriene i vommen, vil det ofte være slik at jo flere dobbeltbindinger, jo bedre reduserer fettsyren aktiviteten til de metandannende bakteriene, forklarer han til forskning.no.

- Norsk prosjekt

Norsk storfe blir ikke sett på som noen metanprompverstinger på verdensbasis. Likevel er metanutslipp fra kuer den store klimasynderen også i det norske landbruket.

"(Foto: www.colorbox.no)"

Vel 100 000 tonn metangass fra husdyrenes fordøyelsessystem utgjør brorbarten av landbrukets andel på 8-9 prosent av de totale klimagassutslippene i Norge.

Siden 1990 har norsk landbruk imidlertid kuttet svært mye, og forskerne mener de kan klare å redusere ytterligere, blant annet ved hjelp av å prøve seg fram med ulike fettsyrer i kumaten.

- Vi ved UMB holder på med et stort prosjekt, der en del av dette går ut på å se på fettsyrer i forhold til metanutslipp.

- Fettsyrene kan altså uskadeliggjøre metanskapende bakterier, men fettsyrer over en viss mengde kan imidlertid også redusere fordøyeligheten av foret. Baktereien er altså viktig for å fordøye foret, derfor er den store utfordringen å komme fram til akkurat den riktige blandingen, sier Harstad til forskning.no. 

Kilder:

Artikkel fra møtet i Society for General Microbiology mandag

NTBTekst

Powered by Labrador CMS