Isdekket i Antarktis øker

Mens flere nye studier har vist at det har blitt mindre havis i Arktis siden sent på 1970-tallet, blir det bare mer is i Sørishavet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Satellittbilder av havis rundt Antarktis fra den samme perioden viser nemlig en gjennomsnittlig økning av ismengdene på den sørlige halvkule.

Vedvarende nedganger eller økninger kan bety store endringer av klimaet på polene. Isen i havet sprer seg nemlig over et stort område, og reflekterer solstråler bort fra jordoverflaten, samtidig som den isolerer havet mot atmosfæren.

Målte sesongene

Forsker Claire Parkinson ved det amerikanske romforskningsinstituttet NASA har nettopp publisert en studie i Annals of Glaciology. De har analysert varigheten av havissesongen i Sørishavet, for å identifisere trender i havisdekket.

Parkinson har undersøkt isforholdene i Antarktisk i 21 år ved hjelp av et kartotek av satellittbilder over området. Hun fant ut at sesongen for havis i Antarktis har blitt forlenget med minst en dag i året, over et område som er dobbelt så stort som arealet hvor sesongen har blitt minst en dag kortere i året.

Området som indikerer en forlenging av sesongen var 5,6 millioner kvadratkilometer stort, mens området hvor sesongen har blitt kortere, var 3 millioner kvadratkilometer stort. En dag i året er det samme som tre uker over en periode på 21 år.

Global oppvarming er komplisert

- Dette er ikke hva man ville forvente fra et enkelt scenario for global oppvarming, men et mye mer komplisert sett av hendelser, sier Parkinson.

Havissesongen i hvilken som helst bestemt region i Sørishavet refererer til hvor mange dager i året minst 15 prosent av området er dekket av havis. Nær det antarktiske kontinentet ligger havisen hele året, mens en større region av de sørlige havområdene har havis i lengre eller kortere perioder.

- Endringene passer bra med regionale temperaturforandringer, sier Parkinson.

Store svingninger i atmosfæren

Arktis viser også et blandet mønster av trender for havisen i den samme perioden, men har er område med en forkortet havissesong som er mye større enn området som har fått forlenget sesongen.

Det arktiske mønsteret antyder en sammenheng med store svingninger i storskala atmosfæretrykk, kalt den arktiske svingningen og den nordatlantiske svingningen.

- Det er mulig at isdekkene på begge halvkulene kan være påvirket av svingninger som enda ikke er fullstendig identifisert, sier Parkinson.

Les mer:

NASA: Satellites show overall increases in Antarctic sea ice cover

Powered by Labrador CMS