Føler du mindre på kulda hvis du bryr deg om utseende?

Hvorfor blir ikke tynnkledde folk på byen kalde?

Et fenomen fra psykologien kan gi svar.

Denne deltakeren fikk 7 poeng på hud-eksponering. Ingen jakke og åpne sko, samt bare skuldre, armer, ben, bryst og mage.

Utestedene har åpnet igjen, men varmen lar vente på seg. Likevel er det mange som tar på seg korte kjoler og skjørt når de skal på byen.

Forskning viser at kvinnene ofte opplever at de ikke fryser.

Hvordan kan det henge på greip?

En psykologisk forklaring

Studien ble publisert i British Journal of Social Psychology, og utført av forskere ved University of South Florida. Utgangspunktet for studien var at kvinner ofte går i lite klær på byen, selv når det er minusgrader.

– Gitt at kvinner ikke er naturlig immune mot kaldt vær, vurderte vi om dette fenomenet har en psykologisk forklaring, skriver Roxanne Felig og forskerkollegaene.

Og med en psykologisk forklaring mente forskerne selv-objektivisering.

Professor i sosialpsykologi, Ingela Lundin Kvalem, problematiserer fokuset som legges på kvinners utseende.

– Ved selv-objektivisering bryr du deg mest om hvordan andre ser deg utenfra, sier Ingela Lundin Kvalem, professor i sosialpsykologi ved Universitetet i Oslo.

– På den måten flyttes fokuset fra det indre til det ytre. Oppmerksomheten på kroppens signaler som temperaturforandringer, trøtthet, sult og følelser blir svakere og viker for utseende, sier hun.

Forskernes hypotese var dermed at selv-objektivisering kan være årsaken til at tynnkledde damer på byen ikke fryser i like stor grad.
Og det viste seg at forskerne hadde rett. Kvinnene som følte seg «hotte» og bedrev selv-objektivisering, følte også mindre på kulda.

Forskerne dro ut i felt

For å finne ut av dette, dro forskerne ut i felt. I løpet av fem kvelder utenfor nattklubber i USA, hentet de informasjon fra 185 kvinner. Temperaturen ved utestedene var nede i syv grader.

Kvinnene ble spurt om de kunne rangere hvor kalde de var, og hvor selv-objektiviserende de var. Forskerne tok høyde for at alkohol kunne påvirke følelsen av kulde, og spurte om hvor mange enheter de hadde drukket. Deretter tok de anonymiserte bilder av kvinnene, og rangerte disse etter hvor mye hud som syntes.

Forsker Roxanne Felig ønsket å undersøke om det fantes en sammenheng mellom selv-objektivisering og mangelen på følelsen av kulde.

– Hypotesen vår ble støttet, sier Roxanne Felig til nettavisen Independent.

– Kvinner med lav grad av selv-objektivisering viste et positivt og intuitivt forhold mellom hudeksponering og oppfatning av kulde, mens kvinner med et stort fokus på eget utseende ikke følte seg kalde, selv med mindre klær.

Forskerne fant ingen sammenheng mellom hvor mye hud kvinnene viste, og hvor kalde de følte seg.

Svakheter ved studien

Lundin Kvalem påpeker hvordan informasjonen om kvinnene ble hentet inn ved selvrapportering.

– Det er en svakhet ved denne studien. All selvrapportering er subjektiv. Forskerne sier selv at de ikke kan se bort fra at kvinnene følte på kulde, men at de benektet det, sier Lundin Kvalem.

Hun sier at kvinnene kan ha forsøkt å rettferdiggjøre klesvalget. Videre brukte forskerne en liten studiegruppe.

– De må gjøre flere studier i ulike settinger, for å se at dette faktisk er et fenomen, sier Lundin Kvalem.

Hun mener likevel at det er spennende forskning, fordi forskerne har prøvd å undersøke fenomenet i en reell setting, og ikke i laboratoriet

En lang rekke konsekvenser

Lundin Kvalem problematiserer fokuset som legges på kvinners utseende.

– Det bidrar til at kvinner reduserer seg selv til objekter, ikke bare fra andres perspektiv, men også i måten de ser på seg selv, sier hun.

Og økt selv-objektivisering kan være direkte helseskadelig.

Forskerne bak artikkelen nevner faren for hypotermi, der kjernetemperaturen i kroppen går under 35 grader celsius. Videre nevner de hvordan korsettet, som fikk viktorianske kvinner til å besvime, har gjort et comeback. Høyhælte sko, som flere kvinner bruker daglig, er knyttet til langvarig skade og smerter for føttene. Tatovert sminke blitt populært, til tross for risiko for infeksjoner.

I tillegg til fysisk skade, vil et overdrevent fokus på utseende kunne påvirke de kognitive evnene.

– Dette har det blitt gjort en del forskning på. Blant annet har en gjort undersøkelser der kvinner har utført matteoppgaver, sier Lundin Kvalem.

I den ene testgruppa ble kvinnene gjort oppmerksomme på sitt eget utseende.

– Da ble resultatene på den påfølgende testen også dårligere. Sånn sett kan dette sees på som et problem som har betydning for både helse og kvinners evne til å utnytte sitt potensial, sier Lundin Kvalem.

Kilde:

Felig m.fl. When looking ‘hot’ means not feeling cold: Evidence that self-objectification inhibits feelings of being cold, British Journal of Social Psychology. August 2021. DOI: https://doi.org/10.1111/bjso.12489

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS