Elsk en feminist!

Er du blant dem som fremdeles tror feminister er sinte damer uten sminke, BH, humør eller sans for det romaniske? Vel, du tar feil. Feminister har de beste kjærlighetsforholdene. Det viser en ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er forskerne Laurie Rudman og Julie Phelan ved Rutgers University i New Jersey, USA, som har funnet ut at romantikk og feminisme går hånd i hånd, og at stereotype oppfatninger av feminister ikke har rot i virkeligheten.

Forskerne intervjuet 242 amerikanske studenter og fikk 289 litt eldre voksne med livserfaring til å fylle ut online spørreskjemaer. Analyseresultatene stod denne uken på trykk i det amerikanske tidsskriftet Sex Roles og avliver en rekke myter.

Bedre sex med feminister

Et av hovedfunnene i undersøkelsen er at menn med feministiske kjærester har mer stabile forhold og større seksuell tilfredsstillelse enn menn med ikke-feministiske kjærester. Kvinner som mente de hadde feministiske menn, rapporterte også om bedre kjærlighetsforhold enn kvinnen som mente at mennene deres ikke var feminister.

Den folkelige antagelsen om at feminisme og romantikk er motsetninger, viste seg altså å ikke stemme. Snarer tvert i mot.

Oftere i forhold

Forskerne undersøkte også hvordan stereotype oppfatninger om feministiske kvinner stemte med virkeligheten. Var feministiske kvinner i større grad enn ikke-feminister single, lesbiske eller lite seksuelt tiltrekkende?

Nei. Resultatene av spørreundersøkelsene viste faktisk det motsatte. Feministiske kvinner var mer tilbøyelig til å være i heteroseksuelle forhold enn ikke-feministiske kvinner.

Forskerne konkluderte med at feministiske stereotyper ikke har rot i virkeligheten, og at det dermed heller ikke er grunnlag for å anta at det er negative koblinger mellom det å være feminist og det å være i gode kjærlighetsforhold.

Kilde:

Rudman LA & Phelan JE (2007). The interpersonal power of feminism: is feminism good for romantic relationships? Sex Roles (DOI 10.1007/s11199-007-9319-9)

Powered by Labrador CMS