Minst 60 millioner mennesker får ikke lov til å bevege seg utenfor et avgrenset område i Kina. Hvis kinesiske myndigheter først vil stanse all offentlig transport og all ut- og innreise så har de en styreform som kan bestemme at dette skal skje, mener Kina-forsker.

Forsker om Kinas håndtering av Wuhan-viruset:
– Et stort sosialt eksperiment å stenge så mange millioner mennesker inne

Kina har stengt flere byer for inn- og utreise. Nå diskuterer kineserne om det er en riktig strategi for å stanse coronaviruset. Men kinesere flest har tillit til at myndighetene gjør hva de kan. I alle fall nok tillit til at det ikke oppstår panikk i befolkningen, mener forsker.

Mette Halskov Hansen, professor i Kinastudier ved Universitetet i Oslo, kom hjem fra Kina på fredag. Da gikk nesten alle kineserne med munnbind. Og alle snakket om coronaviruset.

Mange millioner får nå ikke bevege seg fritt i Kina.

Først ble byen Wuhan, der man mener at viruset først oppsto, stengt. Byen har minst 11 millioner innbyggere.

Nå snakker vi sannsynligvis om minst 60 millioner mennesker som ikke får lov til å bevege seg utenfor et avgrenset område, mener hun.

I tillegg er det boligområder i mange andre byer i Kina som er stengt for ut- og innreise.

Mette Halskov Hansen tror at de fleste i Kina har tillit til at myndighetene gjør hva de kan for å få kontroll med coronaviruset.

– Ut over det helsemessige aspektet er dette et kjempestort sosialt eksperiment. Vi har aldri har sett i tilsvarende andre steder. Noen kinesere mener at dette er den beste måten å holde viruset under kontroll på. Andre mener at det ikke er mulig å forby folk å reise til familie og venner, sier hun.

Praktisk mulig å gjøre i Kina

Forskeren mener det er praktisk mulig for myndighetene i Kina å gjøre dette.

– De har en effektiv og handlekraftig administrasjon. Hvis de først vil stanse all offentlig transport og all ut- og innreise så har de en styreform som kan bestemme at dette skal skje. De har et helt system med politi, sikkerhetspersonell og lokale myndigheter som sikrer at folk stenges ute eller inne.

Dette er fra kinesiske myndigheter side et forsøk på å gjøre noe og vise at de setter drastiske tiltak inn, mener hun.

De fleste har tillit til myndighetene

Den kinesiske presidenten Xi Jinping i Kina har kalt nye virusepidemien «en demon som må bekjempes».

I et møte med WHO tirsdag lovet han åpenhet og oppdatert informasjon rundt sykdomssituasjonen i Kina.

– Stoler kinesere på at staten kommer til å få dette under kontroll?

– Myndighetene jobber på spreng for å få denne tilliten. Det er mange som er kritiske på sosiale medier. Men jeg tror jeg at jeg tør si de fleste i Kina mener at myndighetene nå stort sett gjør hva de kan.

Mer åpenhet nå

Det er en nå en diskusjon i Kina om de tallene myndighetene oppgir med hensyn til smittede og døde, er riktige, forteller Halskov Hansen.

Mange forskere sier også at det kan være vanskelig å vite hvor mange som er smittet. Det kan være mange som er smittet som vi ikke vet om. Det er mye usikkerhet.

– Vi kan ikke vite nøyaktig hva som skjer. Men akkurat nå tror jeg ikke det er i myndighetenes interesse å komme ut med veldig feil tall og underrapporteringer. Jeg tror at de forsøker å være så åpne som mulig, både i forhold til kineserne, WHO og resten av verden. De har et sterkt ønske om å få dette under kontroll.

De lokale myndighetene i byen Wuhan har erkjent at de var for sent ute med å informere befolkningen om virus-utbruddet.

– Sammenliknet med da vi hadde SARS-viruset 2002-2003, så er det mye mer åpent i dag. Det at myndighetene selv går ut og sier dette blir nok tatt godt imot i befolkningen, mener hun.

Kritikk mot markeder

Smittekilden er så langt ikke kjent. En teori går ut på at viruset kan ha spredt seg fra ville dyr til salgs på et marked i provinshovedstaden Wuhan.

Myndighetene har sagt at markedene skal stenges midlertidig inntil viruset er under kontroll.

Noen i Kina er kritiske til at myndighetene ikke slår hardere til mot matmarkeder, mener forskere.

– Det er litt spesielt at de ikke går ut og sier at hvis viruset kommer fra ville dyr på markedet i Wuhan, så må man bare få helt slutt på disse markedene. Men det er fortsatt usikkert hvor smitten oppsto, derfor er det kanskje litt meningsløst å si at de skal stenges permanent.

Høy beredskap i befolkningen

Kineserne feirer nå nyttår. Dette er den eneste gang i året da millioner av mennesker skal reise hjem til familien for å feire høytiden.

Ferien skulle egentlig være over torsdag denne uka. Nå har myndighetene forlenget ferien med tre dager, fram til 2. februar.

Viruset kom før kineserne begynte å feire nyttår. En del hadde allerede tatt ferie var allerede på reise.

Det er klart at i perioder da mange reiser, er risikoen for smitte også større. Det er problematisk, mener Halskov Hansen.

– Men samtidig har folk ferie og kan bli hjemme. Selv før det kom restriksjoner på å reise, var det mange som på eget initiativ avlyste reisen de hadde tenkt å ta. Flere de jeg kjenner i Kina sier at de egentlig skulle ha besøkt familie og venner, men blir hjemme.

Folk flest har en høy beredskap, mener hun.

– Det handler nok litt om at det ligger en viss grad av mistillit til at myndighetene informerer riktig. De tar derfor selv sine forholdsregler.

Powered by Labrador CMS