Annonse
Tang Hongbo (til venstre) Nie Haisheng og Liu Boming blir det første mannskapet som skal leve på den nye kinesiske romstasjonen. Nie har kommandoen om bord når de skytes opp torsdag morgen.

Kina sender mannskap til romstasjon

For første gang på fem år gjennomfører Kina en bemannet romferd. Det første mannskapet til landets nye romstasjon forlater jorden torsdag.

Publisert

Mannskapet skal tilbringe tre måneder på romstasjonen Tiangong. Reisen deres blir dermed også Kinas lengste bemannede romferd så langt.

Vel fremme på Tiangong får de tre taikonautene – en betegnelse som ofte brukes på kinesiske astronauter – hver sin sengeplass, men må dele bad og spiseplass. Stasjonen har også et kommunikasjonssenter der de kan sende epost og ha videosamtaler med kontrollsenteret på jorden.

Nie Haisheng, Tang Hongbo og Liu Boming kan velge mellom 120 typer mat, og de kan trene på «romtredemøller» og ergometersykler, opplyser landets romfartsmyndighet CMSA.

Flere tusen treningstimer

– De siste tiårene har vi skrevet flere strålende kapitler i Kinas romfartshistorie, og dette oppdraget oppfyller folkets og partiets forventninger, sier Nie, som har kommandoen om bord. Han var en av de første som ble valgt ut til romfartsprogrammet i 1998 og har to romferder bak seg.

Bæreraketten Den lange marsjen 2F skal føre romkapselen Shenzhou-12 og de tre taikonautene ut i verdensrommet.

Som en del av forberedelsene til oppholdet i verdensrommet har de tre taikonautene trent i over 6000 timer. Blant annet har de tatt salto under vann hundrevis av ganger i romdrakter og med alt utstyret de skal ha på seg.

Raketten Den lange marsjen 2F skal skytes opp klokken 9.22 torsdag morgen. Når de kommer fram, skal fartøyet deres Shenzhou-12 kobles til romstasjonen, som ble plassert i bane i april.

I løpet av det neste halvannet året er det planlagt ytterligere elleve romferder for å fullføre konstruksjonen av Tiangong. Blant annet skal det monteres solcellepaneler og to laboratoriemoduler.

Video av kona og sønnen

Mannskapet får nok å gjøre med testing og vedlikehold, i tillegg til turer utenfor romstasjonen og vitenskapelige eksperimenter. Likevel har de med seg personlige eiendeler som skal bidra til å gjøre oppholdet hyggeligere.

Nie sier han har med seg «ting som kan underholde og som trengs til å holde små samlinger». Tang Hongbo har tatt med seg videoer fra hverdagslivet med kona og sønnen, som han kan se på mens han er borte fra dem.

Utestengt av USA

Kinas ønske om en egen utpost i verdensrommet ble styrket etter at USA ikke lenger vil slippe inn kinesere på den internasjonale romstasjonen ISS.

– Vi er villige til å inngå internasjonalt samarbeid med ethvert annet land som forplikter seg til fredelig utnyttelse av verdensrommet, sa Ji Qiming i CMSA onsdag.

Det ligger mye prestisje i romferden som starter bare to uker før det kinesiske kommunistpartiet feirer sitt 100-årsjubileum.

– De siste tiårene har vi kjempet hvert minutt for å realisere romdrømmene våre. Jeg har gitt meg hen til saken, sier besetningsmedlemmet Liu Boming.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS