Long March 5B-raketten som fraktet hovedmodulen til en kinesisk romstasjon, ble sendt opp fra Wenchang i den sørlige provinsen Hainan torsdag 29. april. Forskere frykter nå et ukontrollert nedfall av romraketten.
Long March 5B-raketten som fraktet hovedmodulen til en kinesisk romstasjon, ble sendt opp fra Wenchang i den sørlige provinsen Hainan torsdag 29. april. Forskere frykter nå et ukontrollert nedfall av romraketten.

Forskere frykter ukontrollert nedfall av kinesisk romrakett

Romforskere advarer om at den 20 tonn tunge hoveddelen av en kinesisk romrakett kan lande på et uvisst sted på jorden i løpet av de neste dagene.

Raketten Long March 5B ble brukt til å sende ut hovedmodulen til Kinas nye romstasjon. Det blir Kinas første permanente romstasjon som vil bli bebodd av astronauter over lengre tid.

Designet til raketten gjør at hoveddelen ikke kunne styres, og at banen ikke kunne beregnes slik at den kunne lande i sjøen på et bestemt punkt.

Kan gjøre skade

Astrofysiker Jonathan McDowell ved Harvard & Smithsonian Center for Astrophysics i Cambridge i USA sier de ikke vet hvor raketten kommer til å lande.

I verste fall vil det bli som et småflykrasj strukket ut i en linje over flere hundre kilometer, ifølge McDowell.

Det er uvisst hvor mange fragmenter av romraketten som vil bestå etter at den igjen kommer inn i jordens atmosfære, men det er nok til å gjøre skade, sier McDowell.

Det mest sannsynlige er likevel at den lander et sted i sjøen, som utgjør mer enn 70 prosent av jordens overflate, ifølge en annen ekspert, Andrew Jones, som skriver på nettsiden spacenews.com.

Faren for at mennesker blir truffet av romnedfall er generelt ekstremt lav, estimert til rundt én av flere trillioner, ifølge Jones.

Dårlig design

Rester av en tilsvarende rakett falt ned i Elfenbenskysten bare dager etter en oppskytning i mai i fjor. Flere hus i landsbyer ble skadd. Det var det største fartøyet som krasjet til jorden siden 1979, da den amerikanske romstasjonen Skylab styrtet ned over Australia og Indiahavet.

McDowell kritiserer Kina for ikke å innfri dagens standarder for romfartøy. I stedet for å kunne styres til et spesifikt punkt, er romraketten designet for å bli værende i bane rundt jorden før den entrer atmosfæren på et tilfeldig punkt en ukes tid senere, ifølge den amerikanske forskeren.

– Denne tilnærmingen til design er uaktsom sammenlignet med andre lands nåværende standard, sier han.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS