Leirsoldatenes farge reddet

Malinga på kinas berømte terrakottakrigere skaller av bare noen minutter etter at de er kommet opp av jorda. Nå har tyske forskere funnet ut hvorfor.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I 1974 snublet noen kinesiske bønder over merkelige keramikkskår i jorda. De skulle vise seg å være biter av ett av de mest fantastiske arkeologiske funnene i historien. Under jordlagene ved byen Xian står nemlig tusenvis av terrakottasoldater med hester og vogner, i full størrelse.

En imponerende hær av statuer har voktet graven til Qin Shihuangdi, Kinas første keiser, siden han ble gravlagt i 210 f.Kr. Over 1 500 støtter er gravd fram, og de fleste av oss har sett bilder av de lange rekkene av brune krigerne. Opprinnelig var mange av uniformene imidlertid malt i knallrødt.

Flass!

- Problemet er at malinga tørker ut og flasser av, bare minutter etter at jorda er fjernet, forklarer Heinz Langhals til New Scientist.

Han og kollega Daniela Bathelt fra Universität München har funnet ut hvorfor malinga ramler av, og hva man kan gjøre for å få den til å slutte med det. Dermed kan forskerne redde uniformene til tusenvis av soldater som fremdeles er begravd i jorda.

Hemmeligheten ligger i lakken som ble brukt som underlag til malinga. Med tida har den kjemiske strukturen i lakken forandret seg, og nå krøller den seg så fort den tørker. I samme slengen flår den også av malinga på utsida.

Heldigvis har forskerne nå pønsket ut en teknikk for å fikse opp i flassproblemet.

Ny behandling

Først må man sørge for at terrakottaen ikke rekker å tørke før man har behandlet den. Det betyr at man må pakke de utgravde bitene i jordfuktige kasser litt lynfort. Så dynker man malinga med en hydroxyethylmethacrylatløsning (HEMA), som er en av bestanddelene i noen typer plast.

Når kjemikaliet har trukket inn igjennom den gamle lakken, zapper man hele herligheten med en stråle av høyenergetiske elektroner. Da stivner gugga til et effektivt lim, som klistrer lakken fast til keramikken. Forhåpentligvis for evigheten.

Og dermed kan arkeologene begynne på ett av verdens største puslespill. De fleste av statuene som ikke er gravd ut, er knust, og det letter faktisk arbeidet med å behandle dem før malinga løsner.

Etterpå kan soldatene pusles sammen, bit for bit, og forskerne håper den første rødkledde krigeren står ferdig mot slutten av 2004.

Referanse:

H. Langhals, D Bathelt, The Restoration of the Largest Archaelogical Discovery - a Chemical Problem: Conservation of the Polychromy of the Chinese Terracotta Army in Lintong, Angewandte Chemie International Edition, (vol 42, p 5676-5681)

Lenker:

New Scientist: Chemists stop flaky fate of terracotta warriors

Powered by Labrador CMS