- Katastrofe med miljøbensin

De rødgrønne partiene krever at 10 prosent av drivstoffet skal være biologisk innen 2012, men miljøorganisasjonene advarer om at uvettig produksjon av biodrivstoff kan gi miljøkatastrofer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Overgang til drivstoff basert på plantemateriale må ikke skje uten at norske myndigheter har sikret at produksjonen skjer på forsvarlig vis. Ellers risikerer man at klimautslippene rett og slett øker, advarer fire norske miljøorganisasjoner i et brev til regjeringen.

Enorme regnskogsområder i Sørøst-Asia og Amazonas kan bli brent ned, slik at miljø og livsvilkår for lokalbefolkningen blir hardt rammet, påpeker organisasjonene.

EU har vedtatt at 10 prosent av alt drivstoff skal være biologisk innen 2020. I Norge ønsker de rødgrønne partiene på Stortinget at Norge skal oppnå samme mål innen 2012.

Men Europa er langt fra selvforsynt og det trengs enorme arealer til produksjon av mer planteolje og soya - to viktige råvarer for biodrivstoff.

- Vi er absolutt for å introdusere biodrivstoff. Vårt budskap er at myndighetene parallelt må utvikle miljøkrav til produksjonsmåten, presiserer daglig leder Einar Håndlykken i stiftelsen Zero, en av underskriverne.

I et svarbrev takker miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) for innspillene, og skriver at regjeringen er klar over problemstillingene. (NTB)

Powered by Labrador CMS