Dødsdommer for hiv-spredning i Libya

Fem bulgarske sykepleiere og en palestinsk lege er dømt til døden for bevisst spredning av hiv-smitte i Libya. Retten fant det bevist at de spredte det dødelige viruset med vilje.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

EU fordømmer dødsdommene og krever dem omgjort.

De tiltalte brast i gråt mens hiv-ofrenes etterlatte jublet da dommen ble lest opp tirsdag formiddag i rettssalen i Tripoli. Dommer Mahmoud Haouissa kunngjorde at retten tok aktoratets påstand om dødsstraff til følge, meldte nyhetsbyrået AFP.

Dommene gjelder ifølge nyhetsbyrået Reuters bevisst overføring av smitte til 426 barn i et sykehus i byen Benghazi nordøst i Libya mot slutten av 1990-tallet.

De seks tiltalte fikk sine første dødsdommer i mai 2004, men i desember i fjor ble det gitt ordre om ny rettssak.

Anker

De seks vil anke dødsdommene, sa lederen for forsvarsadvokatene i saken Othman Bizanti tirsdag.

- Vi vil studere domspremissene nøye, for å finne ut om de inneholder feil eller mistolkninger av fakta, tilføyde han.

Anken vil bli oversendt Libyas høyesterett i god tid før ankefristen på 60 dager utløper, sa Bizanti til mediene utenfor rettslokalet i Tripoli. En anke til høyesterett er formelt den siste muligheten de dødsdømte har til å berge livet.

Bulgarias utenriksminister Ivajlo Kalfin betegnet dommene mot de fem sykepleierne som dypt skuffende.

Presidenten i den bulgarske nasjonalforsamlingen rettet en inntrengende anmodning til libyske myndigheter om ikke å fullbyrde dødsdommene.

EU fordømmer

EUs justiskommissær Franco Frattini fordømte dødsdommene og krevde dem omgjort. Bulgaria blir medlem av EU fra kommende årsskifte, og ifølge Frattini kan Libyas muligheter til samarbeid med EU blir hardt rammet hvis dommene blir fullbyrdet.

- Alt samarbeid med EU må bygge på respekt for grunnleggende rettigheter. Jeg kan ikke tenke meg at disse henrettelsene blir gjennomført, Libyas ledere har de fullmakter de trenger til å omgjøre dommene, sa Frattini tirsdag.

George Joffe, som er ekspert på nordafrikanske forhold og arbeider ved Cambridge-universitetet i Storbritannia, var ikke overrasket over dødsdommene.

- De kan være ment som et forhandlingskort i striden om erstatninger til de etterlatte for hiv-tragedien, sa Joffe.

(NTB)

Powered by Labrador CMS