
Juice er like sunt som appelsin
Appelsinen inneholder mest sunne stoffer. Men kroppen tar dem lettere opp fra appelsinjuicen.
Du har sikkert hørt det du også: Spis heller en appelsin, framfor å helle i deg juice fra kartong.
Likevel er det mange som synes det er enklere å få i seg fem om dagen, om iallfall en eller to av dem kan nytes fra et glass.
- Les også: Hjertelige druer
Appelsiner inneholder flere nyttige stoffer enn C-vitaminer. De er blant annet fulle av carotenoider og flavonoider. Dette er to typer kjemiske stoffer som i tillegg til mye annet, kan redusere risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer.
En gruppe med forskere fra universiteter i Tyskland og Saudi Arabia har nå sett nærmere på hva som er sunnest: appelsinen eller glasset med appelsinjuice.
- Les også: Økologiske grønnsaker er ikke sunnere
Forskerne fant, som forventet, at pasteuriseringsprosessen som juicen gjennomgår, gjør at mengden carotenoider og C-vitaminene blir litt mindre. Men samtidig blir det betydelig enklere for kroppen å ta opp og gjøre seg nytte av de to kjemiske stoffene.
Mengden flavonoider blir vesentlig redusert når appelsinen blir til juice. Men de flavonidene som er igjen i juicen, blir mer tilgjengelige for kroppen din, enn det flavonoidene i appelsinen er.
Så: drikk gjerne appelsinjuice om du vil ha i deg de sunne stoffene.
- Les også: Lakserosa – en sunn farge
Referanse:
Julian K. Aschoff mfl: In Vitro Bioaccessibility of Carotenoids, Flavonoids, and Vitamin C from Differently Processed Oranges and Orange Juices. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2015; 63 (2)