Annonse
Hva bør du velge, juice eller helst appelsin? (Foto: Colourbox)

Juice er like sunt som appelsin

Appelsinen inneholder mest sunne stoffer. Men kroppen tar dem lettere opp fra appelsinjuicen.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Du har sikkert hørt det du også: Spis heller en appelsin, framfor å helle i deg juice fra kartong.

Likevel er det mange som synes det er enklere å få i seg fem om dagen, om iallfall en eller to av dem kan nytes fra et glass.

Appelsiner inneholder flere nyttige stoffer enn C-vitaminer. De er blant annet fulle av carotenoider og flavonoider. Dette er to typer kjemiske stoffer som i tillegg til mye annet, kan redusere risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer.

En gruppe med forskere fra universiteter i Tyskland og Saudi Arabia har nå sett nærmere på hva som er sunnest: appelsinen eller glasset med appelsinjuice.

Forskerne fant, som forventet, at pasteuriseringsprosessen som juicen gjennomgår, gjør at mengden carotenoider og C-vitaminene blir litt mindre. Men samtidig blir det betydelig enklere for kroppen å ta opp og gjøre seg nytte av de to kjemiske stoffene. 

Mengden flavonoider blir vesentlig redusert når appelsinen blir til juice. Men de flavonidene som er igjen i juicen, blir mer tilgjengelige for kroppen din, enn det flavonoidene i appelsinen er.

Så: drikk gjerne appelsinjuice om du vil ha i deg de sunne stoffene.

Referanse:

Julian K. Aschoff mfl: In Vitro Bioaccessibility of Carotenoids, Flavonoids, and Vitamin C from Differently Processed Oranges and Orange Juices. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2015; 63 (2)

Powered by Labrador CMS