Hva bør du velge, juice eller helst appelsin? (Foto: Colourbox)
Hva bør du velge, juice eller helst appelsin? (Foto: Colourbox)

Juice er like sunt som appelsin

Appelsinen inneholder mest sunne stoffer. Men kroppen tar dem lettere opp fra appelsinjuicen.

Du har sikkert hørt det du også: Spis heller en appelsin, framfor å helle i deg juice fra kartong.

Likevel er det mange som synes det er enklere å få i seg fem om dagen, om iallfall en eller to av dem kan nytes fra et glass.

Appelsiner inneholder flere nyttige stoffer enn C-vitaminer. De er blant annet fulle av carotenoider og flavonoider. Dette er to typer kjemiske stoffer som i tillegg til mye annet, kan redusere risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer.

En gruppe med forskere fra universiteter i Tyskland og Saudi Arabia har nå sett nærmere på hva som er sunnest: appelsinen eller glasset med appelsinjuice.

Forskerne fant, som forventet, at pasteuriseringsprosessen som juicen gjennomgår, gjør at mengden carotenoider og C-vitaminene blir litt mindre. Men samtidig blir det betydelig enklere for kroppen å ta opp og gjøre seg nytte av de to kjemiske stoffene. 

Mengden flavonoider blir vesentlig redusert når appelsinen blir til juice. Men de flavonidene som er igjen i juicen, blir mer tilgjengelige for kroppen din, enn det flavonoidene i appelsinen er.

Så: drikk gjerne appelsinjuice om du vil ha i deg de sunne stoffene.

Referanse:

Julian K. Aschoff mfl: In Vitro Bioaccessibility of Carotenoids, Flavonoids, and Vitamin C from Differently Processed Oranges and Orange Juices. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2015; 63 (2)

Powered by Labrador CMS